Za pogumne: kako potovati brez evra v žepu

Če premorete dobro mero poguma in pustolovskega duha, lahko svet raziskujete z minimalnimi izdatki.

13.10.2015 ob 10:00

shutterstock_137542310.jpg

Veliko je načinov za cenejše pa tudi za brezplačno potovanje. Za slednje res ne boste potrebovali denarja, boste pa potrebovali malce drugačno razmišljanje in veliko poguma. Ter seveda nekaj idej, če jih nimate.


Že slediš Mični na Facebooku?

Zamenjava stanovanja. Obstaja kar nekaj spletnih strani, s pomočjo katerih si je mogoče za teden, mesec pa tudi več časa z nekom zamenjati dom. Bi si upali v vašega spustiti popolnega neznanca ter se za nekaj časa vseliti v njegovega? Če ste za, si lahko obetate nepozabno izkušnjo in novo poznanstvo.


Če pa vam takšno potepanje ni pisano na kožo, si preberite naš članek Kako prihraniti na potovanju, ki dopušča dobro mero uživanja, a tudi varčevanja.

shutterstock_209647441.jpg

Delavni kampi. Dokaj priljubljena oblika, zlasti med mladimi. Zaposlitve so različne, od pomoči v azilih za živali, do dela z otroci ali pomoči na poljih in v sadovnjakih, kar je zlasti aktualno v jeseni. Edini strošek za tistega, ki se takšnih počitnic udeleži, je prevoz do dela, hrana je praviloma brezplačna, vikendi pa prosti.

Družba šoferja. Šoferji v svojih tovornjakih prevozijo dolge razdalje in spoznavajo veliko držav sveta. To je torej odličen način za brezplačno spoznavanje tujih dežel, kultur, pa tudi načina življenja. Prenočišče seveda ni vključeno, za tega boste na vmesnih postajah in na cilju morali poskrbeti sami.

shutterstock_264209426.jpg

Počitnice ob delu. Če ste vešči katerega od del, lahko na počitnicah zaslužite kakšen evro in z njim pokrijete stroške potovanja. Hoteli preko sezon zaposlujejo animatorje, lahko se zaposlite kot pomoč v lokalu, prodajalec na stojnicah in podobno. Delo na turistični ladij je idealno za spoznavanje novih krajev in ljudi, a vedite, da se pogodbo na njih praviloma podpiše za pol leta.

Druženje z lokalnim prebivalstvom. Na potovanje se je najbolje odpraviti izven sezone, lokalni prebivalci so tedaj veliko bolj sproščeni ter pripravljeni za druženje. Tako se boste izognili komercialnemu turizmu, našli poceni sobo, opravili kakšno sezonsko delo, jedli najcenejšo hrano in na najbolj pristen način spoznavali znamenitosti ter ljudi.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)