Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Obstaja vsaj šest psiholoških dokazov, da prve ljubezni ni mogoče izbrisati.

18.3.2023 ob 7:24 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Prve ljubezni se zlepa ne pozabi. Praktično nemogoče jo je izbrisati iz misli in dovolj je že ena pesem, ime ali obisk kraja, da se prebudi spomin na osebo, ki nam je prva ukradla srce.

Morda celo večkrat za trenutek zaprete oči in se vrnete v čas prve ljubezni. Psihologi pravijo, da še zdaleč niste edini in da je občasno sanjarjenje o pravi ljubezni nekaj povsem normalnega.

S tem se strinja tudi zakonska terapevtka Ronnie Ann Ryan in dodaja, da je moč prve ljubezni tako velika, da nas spremlja do konca življenja. V kakšnem smislu, razkriva Your Tango.

Ostane zapisana najgloblje v spominu

Včasih se vam zdi, da še vedno slišite smeh in besede prvega, ki vam je ukradel srce. Čeprav se je vajina zveza že davno končala in sta oba srečna v novih razmerjih, ob misli nanj v trebuhu zaprhutajo metuljčki.

Spomini so tako živi, kot bi nastali včeraj in sčasoma prav nič ne zbledijo.

Zakaj? Zato ker se, tako kot vse prve, tudi prve ljubezenske izkušnje zapišejo najgloblje v spomin, tam ostanejo in občasno priplavajo na plano kot nekakšni filmčki iz preteklosti.

Drugo dejstvo, zaradi katerega spomin na prvo ljubezen ne zbledi, se skriva v tem, da to čustvo vznikne nekje med 15. in 26. letom, torej v času, ko se možgani najbolj pospešeno razvijajo in zato zlahka shranijo vse z njo povezane slike.

Prva ljubezen postavlja merila za vse ostale

"Dogajanje v prvi ljubezni v naše možgane vtisne vzorce, ki jih lahko uporabimo v vseh naslednjih zvezah," je povedala psihologinja Susan Andersen in dodala: "Ko srečate nekoga, ki po videzu ali obnašanju spominja na vašo prvo ljubezen, naj bo na zavedni ali nezavedni ravni, se prižgejo senzorji privlačnosti."

Prav v tem tiči en od odgovorov na vprašanje, zakaj se neredko ujemamo v zveze s podobnimi tipi osebnosti. Vizualno ali po obnašanju: en od razlogov za to je učinek prve ljubezni.

Pomaga nam definirati, kaj je ljubezen

Prva zaljubljenost spremeni našo percepcijo na življenje in na to, kaj je ter kaj ni mogoče.

Profesorica psihologije na državni univerzi v Kaliforniji Nancy Kalish trdi, da prav na podlagi teh spoznanj dobimo nekakšen pogled na to, kaj je in tudi kaj ni ljubezen.

 Ivanko Brnjakovic/Gettyimages

Oblikuje čustveno identiteto

Romantična ljubezen je nekaj, kar večina prvič izkusi v najstniških letih. To so leta, ko poskušamo ugotoviti, kdo in kaj smo, izkušnja prve ljubezni pa odgovori na vprašanje, kakšni smo ob poplavi intenzivnih čustev.

Če je razplet ljubezni ugoden, pozitivno vpliva na samozavest in dojemanje sebe ter nasprotno, če je negativen, slabo vpliva na samopodobo.

Prva ljubezen pomaga razviti empatijo, komunikacijske sposobnosti in čustveno odpornost. Pomaga redefinirati lastne vrednote in določiti, kaj je najpomembnejše pri iskanju intimnosti.

Zagotavlja orodje za spoznavanje in povezovanje na globlji ravni

Prva ljubezen je bil verjetno nekdo, s katerim ste odraščali, skupaj sta potovala skozi nerodne najstniške faze, bila sta priča uspehom in porazom drug drugega, premikala sta meje v občutljivem obdobju, skušala sta ugotoviti kdo sta, morda sta skupaj doživela prvi seks.

Skratka, povezuje vaju veliko izkušenj in povezana sta na nivojih, na katerih prej še z nikomer niste bili, ste pa prav s pomočjo prve ljubezni spoznali, kakšne vse so lahko ravni odnosa. Mnogi celo verjamejo, da je bila prav prva ljubezen njihova sorodna duša in tega občutka nikoli ne izgubijo.

Ustvari vezi, ki trajajo vse življenje

Lepa ali manj lepa, srečna ali nesrečna, prve ljubezni se praviloma nikoli ne pozabi.

Vezi med dvema, ki sta jo doživela, so prisotne vse življenje in prav nič ni narobe, če jih v spominih kdaj oživite.

Preberite še: Če vam novi partner očita, da ste v dobrih odnosih z bivšim, mu povejte to

Morda vas zanima tudi: Sočutje: zakaj je ravno v njem ključ do lepega razmerja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)