Sočutje: zakaj je ravno v njem ključ do lepega razmerja

Sočutje je eno najpomembnejših sestavin romantičnega razmerja.

10.3.2023 ob 3:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sočutje: zakaj je ravno v njem ključ do lepega razmerja

Sočutje je kombinacija empatije, skrbnosti, prijaznosti in uvidevnosti ter je en od temeljev srečne ljubezni. Kljub temu pa je na temo sočutja v zvezi opravljenih le malo raziskav.

Zanimanje za razumevanje ljubezni in njenih skrivnosti narašča vse od sredine dvajsetega stoletja, a je na tem področju še vedno veliko neznank. Vanje se je leta 2010 poglobila socialna psihologinja Ellen Berscheid, ki je na podlagi opažanj oblikovala model, po katerem je sočutna ljubezen ob strastni, prijateljski in soodvisni ena od štirih vrst tega čustva.

V zaključku dela je zapisala, da se omenjeni tipi v odnosu lahko prepletajo, a se vsak ponaša s sebi lastnimi značilnostmi, se pa je znanost najmanj posvečala prav sočutni ljubezni in zato je o njej še vedno največ neznanega in nerazumljenega.

Začnimo z očitnim

Kadar je nekdo žalosten ali potrt, ga sočutna gesta prijatelja ali partnerja lahko spravi v boljšo voljo. Topel objem ali spodbudne besede odvzamejo veliko gorja. Včasih je že zgolj držanje za roko v namen podpore dovolj, da se ublaži celo fizična bolečina.

Brez sočutja skorajda noben odnos ne more rasti in se razvijati, tudi razmerje je brez njega na majavih temeljih. Kadar se to čustvo torej iz intimne zveze umakne, so izrazi skrbnosti vse redkejši ali povsem izginejo, prevladovati začneta osamljenost in zamera ter nekdo dobi občutek, da je v zvezi praktično sam.

Na drugi strani grajenje in izražanje sočutja ustvarja varno okolje, v katerem lahko partnerja izražata čisto vsa čustva: od prijetnih do manj prijetnih.

Nič ne more nadomestiti nežnega dotika sočloveka in njegovega sočutja ter razumevanja. To pozitivno vpliva na oba partnerja ter zagotavlja več čustvene varnosti, kot bi si mislila. Kajti raziskave kažejo, da so sočutni ljudje srečnejši. Osebe, ki jih krasi ta kvaliteta, v intimnem razmerju uživajo bolj kot oni, ki jih ne.

Kako izražati sočutje

Ustvarjanje in izražanje sočutja je v bistvu enostavno. Prvi korak k temu je želja pokazati, da nekomu ni vseeno.

Morda je vse najbolje začeti s preprostim vprašanjem sočloveku, česa si želi in kaj pričakuje. S tem vprašani dobi možnost in priložnost z lastnimi besedami izraziti želje in pričakovanja ter tudi strahove in negotovosti.

Takšen pogovor obema stranema zagotovi priložnost za grajenje sočutja v odnosu drug do drugega in olajša zadeve, saj z njim odkrijeta, kam vlagati energijo v prid zdravega odnosa.

Naslednji korak predstavlja večji izziv. Vključuje zavezo obeh, da bodo dialogi vedno prežeti s sočutjem. V takšni ljubezni namreč ni prostora za grobost, očitanje in poniževanje. Če se ti vzorci vendarle pojavijo, jih morata oba prepoznati ter jih zatreti v kali.

Neprecenljiv pogled

En od najboljših načinov za grajenje sočutja je zrenje v oči partnerja. Dejanje je prežeto z romantiko, a v sodobnih zvezah žal večkrat potisnjeno na stranski tir. Velikokrat si med pogovorom ne gledamo v oči, večkrat gledamo v televizijo, telefon ali kaj tretjega. Prav globok pogled v oči ljubljene osebe pa gradi in krepi to kvaliteto.

Izkazovanje sočutja je dobro, a biti sočuten je še boljše. Kadar vam partner pripoveduje o stvareh, ki so zanj pomembne, kadar izraža skrb in zaskrbljenost mu dajte vedeti, da zanj niste le tam, temveč da razumete, kaj preživlja in doživlja. Občutil bo vaše sočutje in vam ob priložnosti vrnil.

Koristi vsem odnosom

Vsak dan izražajte sočutje ali bodite sočutni. Ob tem se boste počutili prijetno in to bo spodbuda za še več takšnih gest.

Vedeti, kako močno je partner skrben in dober, je neprecenljivo, to spoznanje spremeni odnos na bolje, s sočutjem bosta postala nežnejša in bolj razumevajoča drug do drugega in do vseh ostalih.

Povzeto po portalu Psychology today

Preberite še: 4 nevarna razmerja, iz katerih morate čimprej zbežati

Morda vas zanima tudi: Dr. Apolonija Bedina Zavec: To je edina stvar, ki dokazano pomlajuje in podaljšuje življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)