Znani Slovenci razkrili, kako jim uspeva ohranjati uspešen zakon (Ni vedno vse rožnato!)

Začetek leta je bil v znamenju številnih razhodov na estradi. Preverili smo, kakšen je recept za uspešno partnersko razmerje pri znanih Slovencih.

3.2.2023 ob 11:02 | Foto: Tibor Golob/Roman Šipić/osebni arhiv/Instagram | Avtor: Nina Blagojević

Znani Slovenci razkrili, kako jim uspeva ohranjati uspešen zakon (Ni vedno vse rožnato!)

Letošnje leto se je na slovenski estradni sceni začelo z novicami o razhodih in ločitvah.

Kot strela z jasnega je odjeknila vest, da sta se razšla Saša Lendero in Miha Hercog, v javnost pa je pricurljala informacija, da sta vsak svojo pot odšla tudi priljubljena radijska voditeljica Jana Morelj in ljubljanski skater in DJ Marko Žumer Fogy.

Ker življenje pogosto ni le ljubezenska pravljica, temveč nam vsakodnevno prinaša številne izzive, smo preverili, kakšen je recept za uspešen zakon oziroma partnersko razmerje. Svoja razmišljanja o tem, kako skupaj premagovati ovire, ki pridejo na pot, so z nami delili nekateri znani Slovenke in Slovenci.

Nekdanja šefinja državnega protokola Ksenija Benedetti in njen srčni izbranec, legendarni igralec Boris Cavazza, sta se po treh letih ljubezni poročila leta 2016.

Večno zvestobo sta si obljubila daleč od oči javnosti, v Sečoveljskih solinah. Kaj je po njenem mnenju pomembno za ohranitev trdnega in uspešnega zakona, je opisala kratko in jedrnato:

"Iskrena ljubezen. Sprejemanje kompromisov. Spoštovanje. Skrb za drugega. Humor. Skupna doživetja. Podpora. Brez prepirov in nervoze zaradi nepomembnih malenkosti. Partnerstvo. Zavezništvo."

Priljubljeni radijski voditelj in velik dobrodelnež Miha Deželak je predani mož ženi Ireni in ponosni oče treh otrok – Mojce, Mance in Mateja. Kot pravi, recept pri znanih ni nič drugačen, kot pri manj znanih.

"Najbrž ne bom odkril tople vode, če rečem, da je potrebno sprejemati kompromise, biti vztrajen in toleranten in znati partnerja pozitivno presenetiti. Odnos ne sme postati rutinski, predvsem pa je potrebna stalna komunikacija, igrivost in skupni hobiji.

Pa na obojestransko razvanje in crkljanje tudi ne smemo pozabiti. Predvsem pa ni klasičnih receptov, vsak mora svoj zakon 'furati' po svoje, kot mora vsak kuhar svojo specialiteto začiniti po svoji meri," nam je odgovoril voditelj, ki meni, da je pomembno tudi, da partnerju z besedami in dejanji na obraz narišemo nasmeh – tudi po mnogo letih skupnega življenja.

"Če obstaja recept, ga bom kupila jutri"

Vplivnica in pisateljica Katka Bogataj, ki se je z ženo Katjo lani razveselila hčerkice Hane Julije, meni, da recepta za popoln zakon ni.

"Če obstaja, ga bom kupila jutri. Sicer pa mislim, da je za uspešno razmerje potrebno ogromno, ogromno kompromisov in zdrave komunikacije, ki dopušča to, da posameznik govori iz sebe, da je iskren, da lahko govori o svojih čustvih, pa zato ni ne obsojan ne kaznovan. Skratka, pomembna sta predvsem komunikacija in prilagajanje."

Katka je izpostavila še, da je pomembno tudi, da se stalno vračaš v zaljubljeno fazo.

"Da si znaš vzeti čas eden za drugega. Greš na zmenek na 'plac', ki je samo vajin in ohranjaš spomine. In da v razmerju skušaš obdržati to iskrico  – to se mi zdi tudi izredno pomembno," še dodaja. Zdaj, ko sta z ženo postali mamici, se Bogatajevi zdi pomembno tudi, da zakonca ostaneta tudi partnerja, ne samo starša. 

Da se je potrebno prilagajati, če želimo ohraniti uspešen zakon, meni tudi pevec Damjan Murko, ki je svoji Maji večni 'da' dahnil leta 2008. Njegov odgovor na to, kako skupaj premagovati ovire, ki jih prinaša življenje, se je glasil takole: "Večni kompromisi. Pred skoraj 15. leti sem pred bogom in ljudmi prisegel, da bi zvest le eni ženski. Popolnoma jasno je, da vedno ni vse posuto z rožicami in, da se ovire pojavilo pogosto, vendar odločila sva se za isto pot, ki jo bova tudi prehodila z roko v roki, če bo le srce in volja."

Svojo skrivnost za srečen zakon nam je razkrila tudi pevka in podjetnica Hajdi Korošec Jazbinšek:

"Osebno mislim, da sta potrpežljivost in toleranca ključna za uspešno razmerje. Te dve vrlini pa sta v današnjih dneh vsebolj redki. Seveda mora biti prisotno tudi obojestransko spoštovanje in zaupanje in ko si v paru postaviš standard okoli omenjenega, tega nikoli ne smeš spustiti.

Res pa je, da v življenju nikoli ne veš, kaj sledi in včasih pač še tako pravi recept ne popravi okusa. Dejstvo pa je, da se rada držim japonskega pregovora, da nikoli ne podiraj mostov za seboj in sem zagovornik spoštljivih razhodov."

Preberite še: Znana Slovenka javno izlila čustva: Najini zadnji dnevi v dvoje

Morda vas zanima tudi: Neobičajna romanca kraljevega para


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)