6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Kvalitetno spolno življenje ne pride kar samo od sebe, zanj vsaka ženska potrebuje vsaj šest malenkosti.

28.3.2023 ob 5:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Dober seks ima številne pozitivne učinke na zdravje in počutje: zagotavlja zdravo srce, lepšo kožo, boljši spanec, odganja stres, krepi povezavo med partnerjema in še bi lahko naštevali.

Žal se včasih na tem področju zalomi in zadeve med rjuhami ne izpadejo v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da nekdo s spolnim življenjem ni zadovoljen.

Razlogi za to so različni, tako kot so si glede pričakovanj različni posamezniki, a dejstvo je, da vsaka ženska za kvalitetno in zdravo spolno življenje potrebuje vsaj šest malenkosti.

Vedenje, kaj ji je všeč in česa ne mara

"To je prvi in najpomembnejši korak do dobrega seksa. Ključno je poznati dejavnike, ki nekoga vzburjajo, dejanja, ki mu odgovarjajo, stimulacijo, ki mu pričara maksimalne užitke, poze, v katerih najlažje doživi orgazem in dotike, ki nekoga pripeljejo do orgazma," opozarja seksolog Ian Kerner in dodaja, da mora vsaka ženska to tudi pravilno in brez zadrege predebatirati s partnerjem:

"Zadeva je včasih res vir zadrege, a pomembno je povedati, kaj je nekomu všeč in kaj ne. Če besede ne gredo z jezika, lahko partnerja uporabita tudi igrice ali erotične fantazije. Pomembno je, da je ona na tem področju, najlažje z masturbacijo,  seznanjena sama s seboj in da je pripravljena odkritja deliti z ljubimcem."

Sposobnost osredotočiti se na trenutek in odmisliti vse drugo

Dejstvo je, da je življenje sodobnega človeka stresno. Tudi v spalnici mnoge spremljajo neštete težave, obveznosti in naloge iz vsakodnevnega življenja.

"Prav razmišljanje o njih je ena najvišjih ovir do kvalitetnega spolnega življenja," opozarja Kerner in navaja:

"Če bi res radi okusili izjemen intimni akt, se naučite obvladovati misli in jih usmerite zgolj na trenutno dejanje."

Prav tako je pomembno, da je par med aktom v najmanjši možni meri izpostavljen hrupu iz okolice. Leta 2017 v časopisu Journal of Sexual Research objavljena raziskava je pokazala, da ženske veliko lažje, kot v hrupnem, dosežejo vzburjenost in doživijo orgazem v mirnem okolju.

Druga, leto kasneje opravljena študija pa je izpostavila dejstvo, da ženske, ki se ukvarjajo z meditacijo, lažje in pogosteje dosegajo orgazme, saj znajo bolje obvladovati misli.

En od načinov za obvladovanje teh so po mnenju Kernerja tudi spolne fantazije: "Če boste med seksom razmišljali o njih, vam misli ne bodo bežale na neprijetne zadeve."

Dobra samozavest

Nizka samozavest, obremenjevanje s telesom in morebitnimi pomanjkljivostmi med intimnim aktom je naslednja zapreka do dobrega seksa.

"Ženska, ki jo mučijo kompleksi, ni zadovoljna sama s seboj in se sramuje telesa, ne more uživati med rjuhami," meni Kerner in pri tem navaja v časopisu Journal of Sexual Medicine objavljeno raziskavo, ki je pokazala tesno povezanost med samozavestjo in kvaliteto intimnega akta ter zmožnostjo doseganja vrhunca.

Druga študija, objavljena v časopisu Electronic Journal of Human Sexuality je prišla do spoznanja, da ženske, ki redno vadijo, okušajo boljši seks, kar izvajalcev ni presenetilo.

V zaključku so namreč zapisali, da so športnice praviloma bolj zadovoljne s svojim telesom, prav tako imajo več kondicije ter moči, zato se lahko med seksom lažje sprostijo in uživajo v aktu.

"Negativna telesna podoba tako moške kot ženske ovira na poti do dobrega intimnega akta, zato je pomembno, da vsi sprejmejo svoje telo takšno, kot je in se ne obremenjujejo z nečim, kar največkrat sploh ni pomembno," je povedal Kerner.

Zaupanje, varnost in čustvena povezava

Več raziskav je pokazalo, da ženske vrhunce lažje, kot v bežnih zvezah, dosegajo v stabilnih odnosih, kjer jih s partnerjem veže čustvena vez, mu zaupajo in se ob njem počutijo varne.

Da je to četrta kvaliteta, ki jo dama potrebujejo za dober seks, se strinja tudi seksolog Ian Kerner.

Poznavanje svojega in partnerjevega spolnega zdravja

Postavka je nekakšno nadaljevanje prejšnje. Ženska, ki svojega partnerja dobro pozna in mu zaupa, ve, kakšno je njegovo spolno zdravje in se ne obremenjuje z njim ter s tem, ali je morda okužen s spolno prenosljivimi boleznimi.

S tega vidika je pomembna tudi skrb za njeno lastno zdravje.

"V novih ali bežnih zvezah je vsekakor na mestu pogovor na to temo in uporaba primerne zaščite, ki poveča stopnjo varnosti in s tem stopnjo zaupanja ter možnosti, da bo ženska doživela dober intimni akt s primernim zaključkom," je prepričan Kerner.

Pravi pripomočki za dober seks

Spolne igračke niso in ne smejo več biti tabu tema. Včasih prav te pomagajo do kvalitetnega intimnega akta in noben moški nanje ne bi smel gledati kot na tekmece, temveč kot na pomočnike, ki njej in v končni fazi njemu pomagajo do boljšega seksa.

Ponudba na trgu je pestra, od lubrikantov do vibratorjev, umetnih penisov, vaginalnih kroglic, stimulatorjev erogenih con in še bi lahko naštevali.

Ključno je, da glede uporabe teh zadrego par potisne na stran in jih, če njej to odgovarja, vključi v spolne igrice, s čimer obema pričara maksimalne užitke in zadovoljstvo.

Povzeto po portalu Everyday Health

Preberite še: Ne boste verjeli, kaj vaša najljubša barva razkriva o vaši osebnosti

Morda vas zanima tudi: Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)