7 dokazov, da seks dobesedno rešuje življenje

Obstaja veliko znanstvenih dokazov o pozitivnem učinku spolnosti na zdravje in dolgo življenje.

30.9.2022 ob 10:08 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 dokazov, da seks dobesedno rešuje življenje

Dober seks prinaša številne pozitivne učinke. Med drugim izboljša počutje in zdravje. Nekaj znanstvenih dokazov, da spolnost dobesedno rešuje življenje, je zbral portal Your Tango.

Niža količino stresa

Da je stres en največjih sovražnikov zdravja, dobrega počutja ter dolgega življenja je že dolgo znano. En od načinov, kako ga ublažiti in s tem omiliti njegove vplive je, uganili ste, seks.

Študije so namreč dokazale, da se med njim sproščajo hormoni, ki namesto stresnih preplavijo telo. V največji meri je za to zaslužen tesen stik dveh golih teles.

Ko se boste torej naslednjič predali strastnemu objemu, pomislite, da s tem sebi in tistemu, ki vam dela družbo, rešujete življenje.

Niža tveganje za nekatere oblike raka

Med drugim za raka prostate. Kajti pri moških, ki izliv doživijo sedemkrat tedensko, je tveganje za to obliko raka trikrat nižje kot pri moških, ki so orgazma deležni redkeje.

Redno "izpiranje" ključnih žlez skrbi za bolj zdrave celice, s tem pa tudi za daljše življenje.

Blaži bolečino

Med intimnim aktom se sproščajo endorfini, naravni blažilci bolečine. Torej, če bi se radi znebili glavobola ali celo migrene, hitro v posteljo.

Naravno premagovanje bolečin je nedvomno boljše, kot uživanje temu namenjenih zdravil.

Zagotavlja mladosten videz

Na univerzi Edinburg opravljena študija je pokazala, da so osebe, ki se ljubijo štirikrat na teden, na videz za deset let mlajše od oseb, ki zavračajo spolne radosti.

Razlog? Med intimnim aktom telo sprošča rastni hormon, ki premaguje proste radikale, ki so eni od glavnih krivcev za prezgodnje staranje kože in drugih telesnih organov.

Varuje pred prehladom

Raziskava univerze Wilkes je odkrila, da seks dvakrat na teden izjemno poviša količino immunoglobulin A v organizmu, ta pa je močan zaščitnik pred običajnim prehladom in drugimi virusnimi boleznimi.

Niža tveganje za srčne bolezni

Rezultati razsikave, ki so bili objavljeni v časopisu The American Journal of Cardiovascular Health so pokazali, da moški, ki so seksa deležni vsaj dvakrat na teden, redkeje podležejo srčnim boleznim.

Lajša depresijo

Nazaj k hormonom dobrega počutja: endorfini, ki se sproščajo med telesno ljubeznijo zagotavljajo dobro počutje in tako blažijo depresivna ter tesnobna stanja.

Res je, da podobno na telo deluje tudi sladoled, a ta žal ni dober za srce, torej je seks v vsakem primeru boljša izbira.

Preberite še: 5 mitov o seksu, ki jim morate prenehati verjeti

Morda vas zanima tudi: TEST osebnosti, ki razkriva, česa vas je v ljubezni najbolj strah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)