Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)

Krivde, da vse redkeje skočimo med rjuhe, ne gre pripisati le sodobnim napravam in družabnim omrežjem.

27.2.2023 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)

Več raziskav je pokazalo, da so zadnjih nekaj let spolni odnosi tako pri starejših kot pri mlajših generacijah redkejši, kot so bili pred tridesetimi leti. A čeprav za to mnogi krivijo pametne telefone in družabna omrežja, krivde ne gre pripisovati zgolj tem, piše Miss7.

Različne države, podobni rezultati

Ena od raziskav na to temo je med letoma 2009 in 2019 potekala z Združenih državah Amerike, druga, ki je vzela pod drobnogled obdobje je zadnjih 30 let, je bila izvedena v Veliki Britaniji in podobna v Nemčiji.

Študija v Veliki Britaniji je pokazala, da mesečno število spolnih odnosov upada. Sodelujoči so povedali, da so leta 1991 med rjuhe skočili približno petkrat na mesec, leta 2001 je število padlo na štirikrat, 2012 pa na trikrat mesečno.

En od izvajalcev raziskave z naslovom Nacionalno raziskovanje seksualnega obnašanja in življenjskega sloga Soazig Clifton je ob tem komentiral, da Velika Britanija s tega vidika ni osamljen primer.

"Z analizo podobnih študij drugje po svetu bi lahko zaključili, da gre za mednarodni trend. V Nemčiji se je med letoma 2005 in 2020 prav tako izrisal trend upadanja spolne aktivnosti, kot enega od razlogov za to so tam navedli manjše število oseb, ki živijo s partnerjem. A tudi, kadar so ljudje v zvezah, je padec spolnih odnosov v primerjavi s preteklostjo, zaznaven," je  povedal Clifton.

Ameriška in britanska študija sta vključevali adolescente in odrasle, v obeh skupinah je število spolnih odnosov padalo.

Ameriški znanstveniki so denimo zaključili, da leta 2009 79 odstotkov najstnikov, starih od 14 do 17 let, še ni imelo spolnih odnosov, v desetih letih je ta odstotek narastel na 89.

Več razlogov

Mnogi so se ob tem vprašali, če so krivci za to družabna omrežja in priljubljene spletne igrice, a ker so bile študije predvsem opazovalne, natančnega odgovora na vprašanje, zakaj seksamo vse manj, ne podajajo, izpostavljajo pa več mogočih dejavnikov, ki vplivajo na seksualno življenje sodobnega človeka.

"Na prvo žogo bi lahko rekli, da ljudje vse več časa preživijo v družbi pametnih telefonov in se poslužujejo drugih oblik virtualne zabave ter zato zanemarjajo osebne stike, vendar to še zdaleč ni edini razlog za upad seksualnih aktivnosti," je za revijo Science Focus povedal Clifton in opozoril na še en verjeten razlog:

"Ljudje dandanes o seksu govorijo lažje in bolj sproščeno, kot so denimo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in morda tudi lažje povedo, da so zanj pač prikrajšani," je pojasnil.

Britanska študija je opozorila na še en vidik in sicer na kvalitativni fokus, kar pomeni, da pari ne stremijo k temu, da bi seksali pogosteje, temveč se bolj posvečajo kvaliteti intimnega akta.

 

Kot naslednji razlog za vse manj seksualnih odnosov je izpostavil dejstvo, da so v raziskavo vključene ženske srednjih let dejale, da so velikokrat preutrujene za seks, saj se jim preveč dogaja v življenju, torej imajo manj časa za razmišljanje o spolnosti.

Pandemija ni spremenila zadev

A čeprav so mogoči razlogi za manj seksa res lahko delo in preobremenjenost, se zadeva med globalno pandemijo, ko smo bili zaprti v domove, ni kaj dosti spremenila.

Tedaj opravljena raziskava je pokazala, da število spolnih odnosov pri partnerjih, ki živijo skupaj v primerjavi z obdobjem pred karanteno, ni naraslo, upad spolnih odnosov in nezadovoljstvo s spolnim življenjem sta bila izrazitejša le med pari, ki so živeli ločeno in med mladimi.

Ključ torej ni v količini seksualnih aktov temveč v zadovoljstvu. Clifton pravi, da so med vprašanimi bili tudi takšni, ki bi si želeli seksati pogosteje, pri večni parov pa je kvaliteta pred kvantiteto.

Ne več, temveč bolje

Za konec pa strokovnjaki opozarjajo, da se nihče ob rezultatih takšnih raziskav ne bi smel počutiti slabo, namesto tega bi vsak moral vedeti, da gre zgolj za nekakšna povprečja in da naj bi vsak bil zadovoljen s tistim, kar ima.

Kvantitete ni treba spreminjati zgolj zato, ker je v drugi spalnici drugače. Konec koncev je, kot se je izkazalo, najpomembnejša kvaliteta.

Preberite še: Trije znaki, da čustveno varate svojega partnerja

Morda vas zanima tudi: 6 najboljših nasvetov za zmenke, če ste samska mamica


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)