4 nevarna razmerja, iz katerih morate čimprej zbežati

Nekatere oblike razmerja zahtevajo veliko energije, ki je v odnos ni smiselno vlagati.

19.1.2023 ob 6:34 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

4 nevarna razmerja, iz katerih morate čimprej zbežati

Ljubezen je čustvo, h kateremu teži domala vsak.  Naj gre za intimen ali platonski odnos, kadar smo obkroženi z ljubeznijo, je vse lepše in enostavnejše.

Ljubezen je spoštovanje, medsebojna podpora, razumevanje, sreča, se pa kaj rado zgodi da tisto, kar je sprva videti kot ljubezen, to v resnici ni in oblikuje se odnos, ki zahteva veliko energije, katere vanj žal ni smiselno vlagati.

Sensa.rs takole niza štiri oblike energijsko zahtevnega odnosa, iz katerega bi morali čim prej zbežati.

Odnos rešitelj-žrtev

Lahko se znajdete v eni ali drugi vlogi. Žrtev vedno znova zahaja v različne težave, rešitelj pa jo iz njih skuša izvleči.

Dinamika, ki ne more pripeljati do stabilnega, varnega in ne zdravega odnosa, saj se žrtev preveč zanaša na rešitelja, ne prevzema odgovornosti za svoja dejanja, se iz napak ničesar ne nauči kajti ve, da ne bo nosila njihovih posledic.

Uživa v odnosu, od katerega ima zgolj koristi, medtem, ko rešitelj vanj vlaga maksimalno energije, a njegov trud, da bi se zadeve izboljšale, nikoli ne pade na plodna tla.

Odnos starš-otrok

Še ena slaba dinamika v razmerju, kjer ena stran (starš) v odnos zgolj vlaga, druga (otrok) pa samo jemlje. Na ramenih »starša« je vsa odgovornost, da odnos deluje in da življenje teče naprej, medtem, ko »otrok« noče ali ne zmore prevzeti odgovornosti in nastopati kot odrasel, ne vlaga ne v zvezo in ne v svoj osebni razvoj.

Takšno razmerje se pogosto prekriva z odnosom rešitelj-žrtev, saj je starš v njem pogosto tisti, ki rešuje posledice otročjega obnašanja otroka, ki to še zdaleč ni več.

Odnos, poln čustvene drame

V vsakem odnosu prihaja do težav in prav je, da jih partnerja rešujeta skupaj. Prav tako se dva v zvezi soočata s svojimi stiskami in izzivi, ki jih je lažje premagovati ob podpori partnerja.

Razumevanje, podpora in pripravljenost pomagati ali vsaj poslušati so temeljne sestavine zveze, težava nastopi, kadar en od partnerjev preveč dramatizira, napihuje zadeve in od sočloveka pričakuje, da se bo vedno ukvarjal z njegovimi težavami ter stiskami.

Tako imenovani kralji ali kraljice drame dobesedno pijejo energijo druge strani, v zameno pa ne nudijo ničesar, saj so prepričani, da se svet vrti le okoli njih samih.

Tekmovalen odnos

In še zadnji odnos, ki od partnerjev v njem zahteva veliko energije: tekmovalen odnos, kjer se vključena vanj ne dojemata kot enakovredna, temveč med seboj vedno in povsod tekmujeta.

Neprestana bitka za prevlado je naporna in kadar gre za ljubezensko zvezo nesmiselna. Kajti njegov namen ni določati, kdo je boljši in kdo slabši temveč naj bi šlo za razmerje med dvema enakovrednima osebama.

Če tega ni mogoče doseči, je v takšen, žal toksični odnos nesmiselno vlagati ter ga je najbolje čim prej končati.

Povzeto po portalu Sensa.rs.

Preberite še: Uničujoče posledice zakonske zveze z moškim, ki mu mama nikdar ni rekla ne

Morda vas zanima tudi: 10 (majhnih) stvari, ki jih moški potihem pričakuje od svoje drage


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)