Štiri pričakovanja, ki se jih morate otresti v prid dobrega razmerja

Nekatera pričakovanja v odnos ne prinašajo trdnosti in sreče, temveč razočaranja in spore.

3.12.2022 ob 8:19 | Foto: Tatsiana Volkava/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri pričakovanja, ki se jih morate otresti v prid dobrega razmerja

Vsak v intimni odnos vstopa z določenimi pričakovanji. Nekatera so njemu lastna, druga splošna, tretja realna, četrta malce preveč ambiciozna.

So pričakovanja, ki so nepogrešljiva za kvaliteten odnos in so tudi takšna, ki mu škodujejo, zato bi se jih morali otresti. Katera so to, opozarja Your Tango.

1. Pričakovanje popolnosti

Lekcija številka ena: popolnih zvez ni. Naj bo sprva vse še tako idealno, ljubeče, romantično in strastno, prej ali slej se v odnos prikradejo tudi manj lepe stvari, kot so odgovornost, trdo delo, nestrinjanje, nesoglasja in iskanje kompromisov.

"Osebe, ki se tega zavedajo, znajo premostiti tudi visoke ovire pri snovanju razmerja. Osebe, ki pričakujejo popolnost, pa težave presenetijo, z njimi se ne znajo soočati in zato prehitro obupajo nad odnosom," je prepričan zakonski svetovalec David Bennet.

2. Pričakovanje, da bosta ves prosti čas preživljala skupaj

Razumljivo je, da je skupno preživet prosti čas lepilo razmerja, a treba je vedeti, da ne glede na to, kako zaljubljena sta, vsak potrebuje tudi čas samo zase, za stvari, ki ga veselijo, za ljudi, ki mu veliko pomenijo in za zadeve, ki ga opredeljujejo kot posameznika.

Pričakovanje, da se bosta temu odpovedala, vodi v pretirano posesivnost, nadzor in lahko ogrozi še tako lepo zvezo.

3. Pričakovanje, da bo že od vsega začetka med vama tesna vez

Drži, da se ob zaljubljenosti počutite, kot da vaju veže nezlomljiva vez. A dejstvo je, da so za takšne občutke odgovorni hormoni in ne razum.

Razumsko obnašanje, ki je temelj trdnega in uspešnega razmerja, se pojavi šele, ko vpliv hormonov popusti in zaljubljenost preraste v ljubezen.

Ta nikoli ni zgrajena na prvo žogo, temveč potrebuje čas za rast in zorenje.

4. Pričakovanje, da bo partner reševal vaše težave

Prav je, da vam partner nudi oporo, podporo in da vam, ko ga potrebujete, pomaga.

A pričakovanje, da bo on predstavljal rešitev za vse vaše težave, da se bo spopadal z vašimi problemi in da bo namesto vas reševal vaše zadrege, je še eno nerealno pričakovanje, ki ga morate, ko stopate v odnos, pustiti zunaj.

"Za svoje življenje ste še vedno, čeprav ste v zvezi, odgovorni sami. Tako kot vi, tudi partner ne sme misliti, da bosta drug drugemu rešilna bilka za vse zadrege. Pričakovati to, je nerealno in ne bo vodilo v nič drugega, kot v velika razočaranja, zamere in vse pogostejše spore," meni Bennet.

Preberite še: Tega vam o seksu po ločitvi (ali razhodu) ni povedal nihče!

Morda vas zanima tudi: Hrepenite po pravi, veliki ljubezni? Potem se znebite teh 4 stvari


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)