Zveza z mlajšim? 5 vprašanj, ki si jih nujno zastavite, preden se spustite v razmerje

Preden se spustite v razmerje z mlajšim partnerjem, si je dobro zastaviti naslednja vprašanja.

9.7.2022 ob 6:29 | Foto: Anya Berkut/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zveza z mlajšim? 5 vprašanj, ki si jih nujno zastavite, preden se spustite v razmerje

Leta so morda res zgolj številka, a če razmišljate o razmerju z mlajšim bi bilo dobro, da bi si prej zastavili nekaj vprašanj in nanje iskreno odgovorili.

Katere dileme je pred takšnim odnosom, ne glede na to, kako močna čustva vaju trenutno vežejo, pametno razjasniti, svetuje psihologinja Sarah E. Hill.

Kakšne so vaše namere?

Razmišljate o dolgem ali le o bežnem razmerju? Je vaš glavni cilj in namen zveze izpolnjevanje fantazij, odkrivanje nečesa novega in drugačnega ali si obetate dolg intimni odnos?

"Poznavanje lastnih namer in seveda razkrivanje teh morebitnima partnerjema omogoča dobro podlago za odnos ne glede na to, kakšne narave naj bi ta bil.

Tako nihče ne bo v dvomu in nihče ne bo gojil lažnih upov. To je pomembno ne glede na starost partnerjev in ne glede na razliko v letih, prav v razmerju, ki je v očeh mnogih še vedno nekonvencionalno, pa je to  en prvih pogojev za to, da na koncu nihče ne bi bil razočaran," meni Hillova.

Kaj menite o vajinih zaslužkih?

"Starejši praviloma zaslužijo več od mlajših, imajo že zgrajeno nekakšno materialno osnovo ter s tem finančno varnost. V večini razmerji z veliko razliko v letih je tako, da starejši zasluži več od mlajšega. To je dejstvo," na podlagi izkušenj dela s pari navaja psihologinja in dodaja, da naj bodo prav te razlike osnova za razmislek in pogovor glede finančne dinamike razmerja.  

"Pomislite, če vas ne bo sčasoma začelo motiti dejstvo, da večino finančnega bremena nosite sami, da si lahko privoščite več od partnerja, da le vi plačujete drage dopuste in podobno ter v razmislek vzemite tudi možnost, da bi se vam lahko materialni status ob nekom, ki zasluži manj od vas samih in je navajen na drugačne standarde, znižal.

Denar res ni romantična tema, a morebitnih težav, ki lahko izvirajo iz njega, že na samem začetku ne bi smeli ignorirati," opozarja Sarah E. Hill.

Kaj če bi si mlajši partner zažel otrok?

"Večina starejših od 30 let že ima svoje otroke in po ločitvi ali razhodu ne razmišlja več o njih. Zadeva je seveda povsem osebne narave in vedno obstajajo tudi izjeme, a če vi že imate družino, partner pa je še brez otrok, bi se kaj lahko nekoč zgodilo, da bi hotel imeti svoje.

Zato je vprašanje, pa čeprav zgolj hipotetično, kako bi se na njegovo željo odzvali, še preden se spustite v resno zvezi z  njim, vsekakor na mestu," opozarja Hillova.

Ste pripravljeni na stigme, ki še vedno spremljajo takšen odnos?

"Teoretično bi morali raznorazne opazke glede vajine zveze preslišati. Prav tako bi morali ignorirati dvoumne poglede, pripombe in druge odzive širše družbe na par, v katerem je ona starejša od njega.

V praksi je to velikokrat težje, kot se zdi na prvi pogled. Pomembno je, da ste glede tega realni, da se zavedate, da še vedno obstajajo predsodki in da so ljudje, da, tudi ožja družina, velikokrat kritični od takšnih zvez in jih morda celo niso pripravljeni sprejeti.

Vse to spodbuja bitke, ki jih boste morali bojevati. In če nanje niste pripravljeni, je misel na takšen odnos bolje opustiti," opozarja psihologinja.

Kako se bo zveza (in z njo povezani življenjski cilji) z leti spreminjala?

Vsak ima, ne glede na to, da je v zvezi, svoje lastne cilje in pričakovanja. Ti se z leti tudi spreminjajo in nadgrajujejo ter so lahko vir neskladji med partnerjema. Zlasti je to opazno pri parih, kjer je med dvema dokajšnja razlika v letih, saj sta v različnih življenjskih obdobjih.

Zato je prav, da vsaj na začetku zveze jasno opredelita cilje in namere za prihodnost ter se o njih pogovorita in jih uskladita. "Če to že na prvi stopnički ne bo šlo, je bolje, da ne razmišljata o nadaljnjih skupnih korakih.

Če pa se na začetku lahko lahko uskladita je pomembno še, da morebitna razhajanja, ki se bodo pojavila v vsakem primeru, rešujeta sproti. V tem primeru vajin odnos lahko uspe. Seveda le ob odkriti in dosledni komunikaciji," zadnje vprašanje izpostavlja psihologinja.

Povzeto po portalu Your Tango

Preberite še: 6 dejanj, s katerimi zaljubljene ženske prestrašijo moške

Morda vas zanima tudi: Skupaj-narazen, skupaj-narazen: Razmerja s premori in psihične stiske


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)