Miti o ljubezni, ki ovirajo zdravo razmerje (in sodoben način iskanja sorodne duše)

Ljubezen in razmerja se s časom razvijajo in rastejo, vendar so kulturno pogojena prepričanja v povezavi z njima trdno zakoreninjena in jih je zato težko spremeniti.

8.5.2022 ob 6:12 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Miti  o ljubezni, ki ovirajo zdravo razmerje (in sodoben način iskanja sorodne duše)

Z ljubeznijo in razmerji povezani standardi so prežeti z miti in manipulacijami. Skupaj s pravljicami o romantičnih zvezah v posameznikih zbujajo nerealna pričakovanja, ki velikokrat stojijo na poti do lepega razmerja. Tri najpogostejše za Psychology Today v svojem blogu izpostavlja psihologinja in avrtorica Rachel Allyn.

Zmotna prepričanja, ki prinašajo več srčne bolečine, kot sreče, so po njenem mnenju:

Ljubezen lahko vse pozdravi. Ljubezen lahko izbriše vse slabo, lahko nekoga reši in zaceli vse rane

Njen odgovor: ne bo ravno držalo.

Tako, kot moramo poznati naše potenciale in potenciale ljubezni, se moramo zavedati tudi lastnih meja in meja ljubezni.

Nikogar sama po sebi ne more popraviti, ga izboljšati, pozdraviti ali kakorkoli drugače pripomoči k temu, da bi premagal vse težave, ki ga v življenju pestijo.

Ljubezen ne more nikogar rešiti. Čeprav gre za prijazno in toplo čustvo, je nerealno pričakovati, da gre za magično moč, ki zmore odpihniti vse težave, stiske, negotovosti.

Če torej menite, da bo ljubezen premagala vse vaše globoke, temne rane ali da boste vi z ljubeznijo in predanostjo pozdravili brazgotine na duši nekoga drugega, sam pa ne bo pripravljen vlagati v osebno rast in razvoj, boste zelo verjetno razočarani, saj se bo v takšnih pogojih ustvaril toksičen, manipulativen odnos.

Nihče ne podcenjuje moči ljubezni in zlasti ne vzajemnega truda za premagovanje težav, a vedeti je treba, da razmerje, ne glede na to, kako močna je ljubezen v njem, samo po sebi nima prav nobenih nadnaravnih sposobnosti mističnega zdravljenja.

Dolge zveze so utelešenje čustvene intime

Njen odgovor: Da, ampak …

Nekatere zveze, ki trajajo dolga desetletja, so res primeri globoke čustvene in fizične povezanosti med dvema. Druge, čeprav prav tako dolge zveze, so bolj odnos med dvema sostanovalcema, ki se pač prenašata.

S tem želi avtorica povedati, da dolgotrajnost zveze ni nujno povezana z njeno kvaliteto.

Dolge zveze niso vedno boljše od kratkotrajnih razmerji, čeprav večina še vedno verjame v to. S tem neredki, ki v zvezi z nekom niso 20 ali več let dobijo občutek, da je z njimi nekaj narobe. Čeprav to ne drži.

Nemalo je parov, ki v zvezi vztrajajo iz povsem napačnih razlogov: zaradi otrok, financ, strahu pred osamljenostjo. To zagotovo niso zdrave in kvalitetne zveze ne glede na njihovo dolžino.

Končati zvezo, ki ne temelji na pravih temeljih, ni poraz, čeprav je tudi to še vedno zelo močno ukoreninjen mit. Ljubezen je lahko utelešenje čustvene intime ne glede na to, ali je dolga pol leta ali dvajset let. In obratno: dolgotrajno razmerje je lahko daleč od tega.

Za vsakogar obstaja samo ena sorodna duša in naloga vsakega je, da jo najde

Njen odgovor: Prijetno, a nerealno pričakovanje

Ne pozabimo, da je na svetu ogromno ljudi. In le v redkih primerih se zgodi, da lahko ena oseba drugi predstavlja čisto vse. Še vedno pa je močno zakoreninjen mit, da nekdo sme in lahko kaj takšnega pričakuje od parterja.

Poznati svoja pričakovanja in kriterije je eno, verjeti, da takšna oseba, ki ima vse, kar si nekdo želi, res obstaja, pa je nekaj povsem drugega in prav takšna pričakovanja zelo pogosto vodijo zgolj v razočaranja.

Zato je treba malce spremeniti pogled na celotno zadevo in, kot svetuje psihologinja, najprej dojeti, da je sorodnih duš lahko več, kar je vsekakor dobra novica, kajti sorodna duša ni nujno intimni partner, je lahko tesen prijatelj, član družine, nekdo, s katerim se res odlično razumete na določenem področju.

Drugič: opustite misel, da lahko zgolj ena oseba ustreza vsem merilom, ki naj bi jih dosegala sorodna duša.

In tretjič: ljudje se spreminjamo, rastemo in zorimo. Kar pomeni, da je nekdo v določenem trenutku res lahko sorodna duša, z leti pa se želje, pričakovanja, pogledi na svet tako močno spremenijo, da odnos postane drugačen ter ne spominja več na sobivanje dveh, na različnih področjih kompatibilnih oseb.

Novi pristopi

Zato je pri iskanju tako imenovane sorodne duše treba pogledati izven tradicionalnih prepričanj ter v življenju stkati čimveč odnosov in povezav.

Ne obstaja namreč zgolj en model izjemnega odnosa in ne razmerja, zato stari pogledi na zveze potrebujejo nekaj novejših pristopov.

Predvsem pa se je treba zavedati, da je lahko ena od sorodnih duš tudi nekdo, ki ne izpolnjuje čisto vseh njenih kriterijev. Nekatere lahko zadovolji nekdo drug.

Ljudje smo vpeti v nešteto odnosov in noben od njih nam ne mora zadovoljiti vseh potreb, ki jih socialni stiki pokrivajo.

Tako da: če nikakor ne morete najti sorodne duše, ki bi vam res ustrezala, ni težava v tem, da takšna ne obstaja, težava je v vaših vidikih, pričakovanjih in v prepričanju, da ima vsak le eno sorodno dušo in da je odnos z njo vedno le romantične narave.

Preberite še: 11 znakov, da ste našli seksualno sorodno dušo

Morda vas zanima tudi: Moja sorodna duša ni moški (Piše: Mateja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)