Ne ljubezen in ne seks, to je ključno za zadovoljstvo v zvezi

Najbolj zadovoljni so pari, ki so pri odločanju o pomembnih stvareh v razmerju enakopravni.

28.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ne ljubezen in ne seks, to je ključno za zadovoljstvo v zvezi

Znanstveniki z univerz Martin Luther Halle-Wittenberg in Bamberg so k sodelovanju v svoji raziskavi povabili 181 heteroseksualnih parov, ki so bili v razmerju v povprečju osem let in so skupaj živeli vsaj en mesec.

Sodelujoči so bili stari od 18 do 71 let in so odgovarjali na vprašanja o različnih aspektih razmerja: o zaupanju,  zadovoljstvu, spolnemu življenju, spontanosti, predanosti in o pripravljenosti vlagati v odnos.

»Med drugim smo želeli odkriti, kako razporeditev moči vpliva na druge vidike razmerja,« je povedal avtor študije Robert Körner z inštituta za psihologijo na univerzi Martin Luther Halle-Wittenberg.

In najsrečnejši so ...

Znanstveniki so odkrili, da so najsrečnejši partnerji v razmerju, kjer oba občutita veliko količino osebne moči.

Takole so rezultate kratko povzeli v časopisu Journal of Social and Personal Relationships: »Občutek moči pomeni občutek, da partnerja uspešno sodelujeta pri sprejemanju pomembnih odločitev, da nimata občutka, da sta preslišana ali zatirana, skratka, da sta aktivno vključena v dogajanje v razmerju. Ni treba, da se vedno strinjata in da imata enako mnenje, pomembno pa je, da imata pravico do besede, da lahko utemeljujeta svoje prepričanje in da sta na koncu oba v enaki meri slišana. Prav to ima nezmeren učinek na kvaliteto zveze.«

Nekoč in danes

Prejšnje študije so pokazale, da je bila moč v preteklosti v razmerju le redko enakopravno razporejena. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da so je imeli praviloma več moški.  

Z odmikom od tradicionalnega patriarhata se je to spremenilo, romantični odnosi so postali bolj enakopravni, zlasti v zahodnih družbah.

»Ni presenetljivo, da neenakomerna razporejena moč, kar je v nekaterih primerih še vedno prisotno in neredko pogojeno z dejstvom, da so moški praviloma še vedno bolje plačani od žensk ter da one še vedno nosijo levji delež pri skrbi ta dom in družino, je velik dejavnik nezadovoljstva v razmerju, kar je potrdila naša študija.

Na srečo se zadeve načeloma izboljšujejo in odnosi med spoloma postajajo enakopravnejši, s tem raste tudi občutek zadovoljstva v razmerju,« je zaključil Körner.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Teh osem gest se moški nikoli ne naveličajo

Morda vas zanima tudi: Tri močne ljubezenske izjave, s katerimi mu boste pogreli srce


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)