Pozor! To je beseda, ki najhitreje uniči razmerje

Obstaja beseda, ki bi se ji po mnenju strokovnjakinje za zveze morala partnerja izogibati za vsako ceno.

11.7.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor! To je beseda, ki najhitreje uniči razmerje

Z dragim se vsake toliko odpravita na zmenek. Cenita drobne geste, s katerimi si izkazujeta pozornost, kadar sta skupaj ne gledata v telefone temveč se drug drugemu povsem posvečata.

Čestitke, očitno je vajina zveza na dobri poti. A truditi se za lep odnos je še več, kot vse prej našteto, predvsem bi morala pozornost namenjati besedam, ki jih drug pred drugim izgovarjata. Ter tistim, ki so na prvi pogled neškodljive, a po ponovnem premisleku prepovedane.

Ena od njih, ki jo zakonski terapevti strogo odsvetujejo, če hočeta ohraniti močno vez je: moral(a) bi.

"Pogosto naletim na pare, ki se ujamejo v past besede moral(a) bi," je povedala zakonska terapevtka Lauren Cook in pojasnila, zakaj je ta besedna zveza za razmerje lahko usodna: "Izhaja iz osebne sodbe tistega, ki jo izreče in z njo svoje prepričanje vsiljuje drugi strani. Hkrati vsiljuje primerjavo z drugimi pari ali širšo družbo."

In še naprej: tudi besede ne bi smel(a) niso ravno dobrodošle.

Zakaj je to problematično?

Psiholog Jeffrey Bernstein takole odgovarja: "V zvezo besede moral(a) bi ali ne bi smel(a) vnašajo negativno energijo, superiornost in podrejenost ter so lahko toksične za vsak, najbolj pa za intimni odnos."

 

Z njim se strinja tudi Cookova: "Vsi ti izrazi ustvarjajo dinamiko neenakosti in neenakopravnosti. Ko denimo en od partnerjev drugemu prigovarja, da bi nekaj moral storiti (ali da nečesa ne bi smel), se takoj postavi v vlogo odločevalca oziroma superiornega, ki na drugo stran gleda z viška in ji pošilja sporočilo, da je podrejena."

Seveda gre za zgolj drobne besede, ki jih vsak kdaj izreče, a kadar so pogosto del besedišča, lahko prinašajo izjemno slab vpliv na razmerje in v zvezo vnašajo napetost, zamero, negativno energijo ter na drugi strani iz nje potiskajo zaupanje in občutek sprejetosti.

Katere so boljše?

To, da so te prepovedane ne pomeni, da bi se morala partnerja vedno strinjati drug z drugim, pomeni pa, da bi morala nestrinjanje izraziti drugače. Bernstein priporoča uporabo zveze želel(a) bi.

Denimo: namesto, da bi rekli moral(a) bi me bolje razumeti, recite želel(a) bi, da bi me bolje razumel(a).

Ne bi smel(a) voziti tako hitro pa spremeniti želel(a) bi, da ne bi vozil(a) tako hitro.

Gre za preprosto spremembo, ki po njegovem mnenju odvzame toksičnost prej omenjenih izjav in kljub kritiki ali graji med udeležencema ohranja enakovreden položaj, kar je ključno za dober in uspešen odnos. 

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: 7 ljubezenskih lekcij iz toksične zveze

Morda vas zanima tudi: Teh osem gest se moški nikoli ne naveličajo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)