12 stvari, ki razmerje ogrozijo bolj od prevare

Prevara še zdaleč ni edino dejanje, ki ogrozi razmerje.

3.7.2021 ob 5:05 | Foto: Frederic Cirou/Gettyimages | Avtor: M. FL.

12 stvari, ki razmerje ogrozijo bolj od prevare

Skok čez plot je nedvomno dejanje, ki močno zamaja temelje intimnega odnosa. A so stvari, ki mu škodujejo celo bolj od nezvestobe enega od partnerjev. Katera so za zvezo še usodnejše od prevare, navaja miss Zdrava.

Laganje in prikrivanje partnerju

Ne glede na to, zakaj se en od partnerjev zateka k laži: da bi zaščitil sebe ali pred resnico obvaroval drugo stran, laganje in prikrivanje v zvezi ni dopustno. Kajti ko resnica pride na dan, kar se v končni fazi vselej zgodi, se izkaže, da je zaupanje porušeno, tega pa je zelo težko ponovno vzpostaviti.

Neizkazovanje naklonjenosti

Tako z besedami kot dejanji. Zanemarjaje izkazovanja naklonjenosti partnerju vodi v medsebojno odtujevanje in ohlajanje odnosa.

Tiho negodovanje

V vsakem razmerju prihaja tudi do sporov in nesoglasji, ki pa jih je treba reševati. Tiho negodovanje in podobno pasivno agresivno obnašanje na drugi strani zvezo pelje proti prepadu.

Pomanjkanje komunikacije

Komunikacija je nepogrešljiva sestavina zveze. In kadar se partnerja prenehata pogovarjati o trenutnih zadevah, o preteklosti, o prihodnosti, o občutkih, stiskah in veselju skratka o vsem, kar zadeva posameznika ter odnos, ta hitro zaide na stran pota.

Trma

Trmasto vztrajanje enega od partnerjev pri svojem pomeni, da ni pripravljen na kompromis. Brez kompromisa pa zveza ne more delovati in se razvijati v pravo smer.

Pregovarjanje o enih in istih stvareh

Seveda so nujni pogovori o tem, katere so zadolžitve katerega od partnerjev, a redni spori glede tega so smrt za razmerje.

Superiornost in zaničevanje

Če v zvezi ni enakomerno razporejene moči, kmalu partner, ki si je prilašča več, postane superioren, na drugi strani je drugi podrejen, kar ne vodi v zdrav ter ne v uspešen odnos.  

Ostajanje v zvezi zaradi koristi

Pa naj bo ta materialna, naj bo razlog za zvezo strah pred kritiko družine, naj bodo glavni razlog otroci, občutek dolžnosti ali že dolgo načrtovano potovanje, takšna zveza se ne gradi na pravih temeljih.

Manipulacija

Včasih jo je težko prepoznati a dejstvo je, da manipulacija vzpostavlja neenakomerno razporejanje moči v odnosu, da vodi v podrejanje in dominanco, velikokrat tudi v psihično ali celo fizično agresijo, skratka, je razmerju in posamezniku škodljiva.

Ljubosumje

Neprestano in neutemeljeno ljubosumne, sumničavost in nadzorovanje niso sprejemljivi v nobenem primeru.

Lažno predstavljanje na začetku zveze

Vsako malo pretvarjanje in prenarejanje na začetku odnosa lahko pripelje do zatiranja samega sebe in do vse večjih laži te pa, kot že rečeno, ne morejo biti osnova za lep in zdrav odnos.

Medsebojna odvisnost

Prav je, da sta povezana in da se drug na drugega opirata ter zanašata, a to ne pomeni, da smeta postati odvisna drug od drugega ali od vajinega odnosa.  Kljub temu, da sta v njem, sta še vedno dve avtonomni osebnosti, kot takšni se morata, skupaj z odnosom, razvijati naprej.

Preberite še: Tri močne ljubezenske izjave, s katerimi mu boste pogreli srce

Morda vas zanima tudi: Mamini zlati ljubezenski nasveti: Kupi novo spodnje perilo, a ne zanj, temveč zase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)