Nova raziskava odkrila, kako hitro se ženske naveličajo seksa s partnerjem

Očitno imajo one seksa v razmerju ali zakonu hitro dovolj.

19.2.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nova raziskava odkrila, kako hitro se ženske naveličajo seksa s partnerjem

Britanska študija, objavljena v časopisu British Medical Journal Open je odkrila, da ženske v razmerju ali zakonu zanimanje za seks izgubijo že po enem letu. Kot so še zapisali strokovnjaki, tako pri moških kot pri ženskah libido po določenem času v razmerju pade, pri slednjih pa se vse to odvija mnogo hitreje v primerjavi s prvimi, navaja Insider.

V študijo, ki se je dokopala do teh podatkov, so britanski znanstveniki vključili 4839 moških in 6669 žensk ter jih spraševali predvsem o njihovih pogledih na seks.

Po enem letu seks ni več zanimiv

15 odstotkov vprašanih moških in 34 odstotkov sodelujočih žensk je izjavilo, da je po enem letu zveze zanimanje za seksi igrice izpuhtelo. Čeprav je bil upad spolne sle opazen pri obeh spolih, je bilo število žensk, ki so ga izpostavile, občutno višje kot odstotek moških, prav tako so ženske kar dvakrat pogosteje kot njihovi partnerji, potožile zaradi nižjega libida.

Ta dognanja gredo z roko v roki z rezultati drugega dela študije, v katerem se je izkazalo, da je bil nizek libido pogosteje opažen pri ženskah, ki so imele v zadnjem letu zgolj enega partnerja v primerjavi z damami, ki so se zabavale vsaj s tremi.

Čeprav je vzrokov za upad spolne želje več, so pripadniki obeh spolov navajali dokaj podobne razloge. Med njimi so na prvih mestih pristali telesno in duševno zdravje, slaba komunikacija in pomanjkanje čustvene bližine.

Obstaja rešitev

Ima pa celotna zgodba tudi pozitivno plat: odkrita, jasna komunikacija lahko pri reševanju teh težav parom pomaga.

Kajti: tisti, ki so se lahko pohvalili s kvalitetno komunikacijo, so bili v glavnem zadovoljni s spolnim življenjem. Avtorji študije zato še enkrat izpostavljajo pomen odkritega pogovora, ki pozitivno vpliva na vse, tudi na seksualni aspekt razmerja, saj pripomore do višjega libida in med drugim pomaga premagati posledice spolne nekompatibilnosti partnerjev.

Sicer pa ne obstaja normalna količina seksa, ki bi ustrezala vsem parom. Vsak je s tega vidika zgodba zase in na dveh v razmerju je, da najdeta tisto pravo, ki v določenem obdobju zveze ustreza obema. To pa je mogoče doseči, kot že velikokrat in tudi v tej študiji poudarjeno, s primerno komunikacijo.

Preberite še: Skrivnost ženskega orgazma: seksologinja razkriva, kako ga doseči (čim pogosteje)

Morda vas zanima tudi: Šest primerov v odnosih, ko je seksu bolje reči ne


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)