To je razlog, da si po rekreaciji želite seksa

Če vas niso prepričali drugi razlogi za redno vadbo, vas bo morda njen pozitiven vpliv na libido.

1.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je razlog, da si po rekreaciji želite seksa

Če vam po vadbi pogosto na misel pride skok med rjuhe, se res nimate ničesar sramovati. Kajti dejstvo je, da vplivi fizične aktivnosti presegajo samozavest ob pogledu na izklesane mišice in zaobjemajo tudi višji libido.

"Telesna aktivnost pospešuje izločanje hormona testosterona v organizmu," je za spletni portal Well+Good pojasnil osebni trener Nick Liguori in dodal: "Pod njegovim vplivom se pospeši krvni pretok v reproduktivnih organih, posledično naraste libido."

Pri ženskah je malo drugače

Drži sicer, da poplava testosterona večjo vlogo igra pri moških kot pri ženskah, kar pa ne pomeni, da vadba na libido slednjih nima učinka. Leta 2008 so v publikaciji The Journal of Sexual Medicine objavili rezultate raziskave, ki je dokazala znaten porast spolnega vzburjenja po zaslugi telesne aktivnosti pri ženskah.

 

Gre za posledico povišane količine encima α-amilaza. Tega je v organizmu telovadk več kot v telesu dam, ki se vadbi ne predajajo. Količina testosterona je bila pri obeh skupinah enaka.

Še drugi učinki

Poleg tega zlasti aerobna vadba v možganih spodbuja nastajanje številnih nevrotransmitorjev, zaslužnih za dobro počutje, natančneje endorfinov, poročajo s klinike Mayo.

Nadalje je vadba odličen način za premagovanje stresa, ki je en največjih zaviralcev libida, ima pozitiven vpliv na srce in ožilje ter na prebavni in imunski sistem, s čimer ustvarja idealne pogoje za visok libido in kvalitetno spolno življenje.

Če vas torej pozitiven učinek vadbe na duševno in telesno zdravje ni uspel spodbuditi k redni telesni aktivnosti, vas bo mogoče prepričal njen spodbudni vpliv na spolno poželenje. Kar je vsekakor odlična motivacija.

Povzeto po portalu Best Life

Preberite še: Pet izredno neobičajnih stvari, ki škodujejo spolnemu življenju

Morda vas zanima tudi: Zakaj moškim ni več do seksa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)