Pet velikih zmot o odprtem zakonu

Ker odprt zakon ni najbolj običajno razmerje, o njem kroži veliko zmot in neresnic.

5.12.2020 ob 5:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Pet velikih zmot o odprtem zakonu

Neobičajne in kontroverzne stvari so polne neznank, ki si jih številni razlagajo po svoje. Odprt zakon pri tem ni izjema, zato o njem kroži nemalo mitov in neresnic. Your Tango izpostavlja pet takšnih, ki jim res ne smete verjeti.

V odprtem zakonu se vse vrti okoli seksa

Zmota, kajti na prvem mestu v tovrstnem odnosu so zaupanje, poštenost in odkrita komunikacija. Tako med partnerjema kot med vsemi drugimi, ki se vpeti v tovrstni odnos.

Spolnost je s tega vidika nedvomno v drugem planu. Kajti le ob popolni odkritosti odprt zakon lahko deluje. Če te ni, ne gre za nič drugega, kot za varanje.

Oba partnerja imata več ljubimcev

Zadeva je povsem individualne narave. V nekaterih primerih sta izven zakona ali zveze spolno dejavna oba partnerja, v drugih le eden, lahko imata več, lahko le enega zunajzakonskega partnerja, lahko sta vpeta v istospolne zveze.

Skratka, vsak par je s tega vidika drugačen, pravila ni, pomembno je le, da sta glede dejavnosti izven zakonske postelje življenjska sopotnika drug do drugega v vsakem primeru odkrita.

 

Ljudje v odprtih zakonih monogamijo zavračajo kot preživeto

Še en mit. Posamezniki v odprtih zakonih niso proti monogamiji, so pa v zakonu ali zvezi spoznali, da jim ta ne ustreza in našli rešitev, ki odgovarja obema partnerjema.

Poligamna razmerja so lažja od monogamnih

Nobeno razmerje ni enostavno, kar velja tudi za poligamne zveze, v katerih je celo več dogovarjanja, usklajevanja, debat in kompromisov, kot v monogamnih odnosih.

Hkrati so poligamni pari pod stalnimi pritiski zaradi družbenih pričakovanj v smislu uveljavljanja tradicionalne družine: oče, mama, dva otroka in pes ter so pogosto ožigosani kot odpadniki, kar zagotovo ne olajšuje zadev.

Poligamija škoduje otrokom

Ljudje v monogamni zvezi so prepričani, da so otroci staršev, ki živijo v odprtih zakonih, prezgodaj izpostavljeni razuzdanosti in osvajajo napačne vzorce.

Tudi ta trditev ne drži. Konec koncev se spolne aktivnosti odvijajo za zaprtimi vrati, prisotnost drugih oseb v odnosu pa je lahko z drugih vidikov zgolj plus: pomoč pri gospodinjenju, pogostejše socialne interakcije, spoznavanje drugačnih pogledov na svet in tudi širjenje obzorij, vse to pozitivno vpliva na razvoj otrok.

Konec koncev že stari rek pravi: otroka vzgaja cela vas.

Preberite še: Po zaslugi ljubimca sem boljša soproga (osebna izpoved)

Morda vas zanima tudi: Poligamisti: "Tega nas ne sprašujte več"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)