Trije znanstveni dokazi proti monogamiji

Čeprav je srečno monogamno razmerje za večino ideal, ima znanost več dokazov, ki mu ne govorijo v prid.

1.7.2020 ob 5:30 | Foto: Igor Kell/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Trije znanstveni dokazi proti monogamiji

Monogamna zveza je ideal, h kateremu stremi večina. Imeti ob sebi človeka, ga podpirati, mu zaupati, biti z njim v dobrem in slabem, z njim deliti posteljo, mizo, želje, pričakovanja in načrte ter se ob njem postarati so sanje, ki jih sanja domala vsak.

Vendar se v resničnem življenju kaj rado zaplete in samo po sebi se zastavi vprašanje: je monogamija sploh naravna? Znanost vsem večnim romantikom žal ne ponuja spodbude.

Ponuja pa dokaze, da monogamne zveze le niso nekaj tako normalnega, kot bi pričakovali. Takole Your Tango navaja tri ključne razloge, ki ne govorijo monogamiji v prid.

Tako moški kot ženske v monogamnih zvezah sčasoma izgubijo zanimanje za seks

Strokovnjaki s področja človeške spolnosti so dokazali, da se sprva strastna ljubezen pri ženskah počasi spreminja v sočutje in neredko se zgodi, da spočetka seksualno razmerje postane zgolj platonske narave, česar si v romantični zvezi nihče ne želi.  A čeprav je na začetku temu težko verjeti, je dejstvo, da poželenje z leti uplahne in tudi zapeljivo spodnje perilo ter druge začimbe ga ne vrnejo več na raven, na kateri je bilo tedaj, ko je bilo razmerje še v povojih.

Tudi pri moških spolno poželenje v monogamnih zvezah trpi, so zapisali v časopisu Psychology Today. "Več kot očitno je, da smo bili ljudje ustvarjeni za snovanje seksualnih zvez z več partnerji," je zapisal psiholog Christopher Ryan in pri tem navedel tako imenovan učinek ohlajanja (coolidge effect):

"Zlasti moškim je evolucijsko vcepljena želja po spolni pestrosti, privlačijo jih novosti, s katerimi se dolge monogamne zveze praviloma ne morejo pohvaliti, kar pomeni, da trpi njihov libido." Tej teoriji v prid govori dejstvo, da se spolno poželenje, ko (če) najdejo novo partnerko, brez dvoma povrne.

Monogamija najbolj prikrajša ženske

Zagotovo ste že slišali, da moški svoj seksualni višek dosežejo v dvajsetih, medtem ko pri ženskah nastopi šele v tridesetih, včasih celo v štiridesetih letih.

Znanost pa je dokazala, da je pri ženskah, ki so pri tej starost v resnih monogamnih zvezah, spolno poželenje na najnižji točki. Čeprav so prav to leta, ko bi morala v spolnosti najbolj uživati, so zaradi resne zveze v marsičem prikrajšane.

Varanje je v naši naravi

Glede na podatke ameriške nacionalne znanstvene fundacije je le od tri do pet odstotkov sesalcev po naravi monogamnih. Kar ni ravno spodbuden podatek.

Študije so tudi pokazale, da je spolna monogamija povezana s hormoni in receptorji v možganih. Ti se od osebe do osebe razlikujejo, zato so nekateri bolj in drugi manj podvrženi varanju.

Če vas je torej dragi prevaral, kaj lahko nima bioloških pogojev za zvestobo. In če mu to lahko odpustite, se tolažite s tem: najbrž to, da je skočil čez plot ne pomeni, da vas ne ljubi več.

Preberite še: Sedem dejanj, ki zvezo varujejo pred prevaro

Morda vas zanima tudi: Skušnjava pred skokom čez plot in kako ga preprečiti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)