Kdor enkrat vara, vedno vara? Kaj pravi na to znanost

Stroka potrjuje splošno znano resnico o varanju.

31.1.2019 ob 5:10

par_seksi_micna.jpg

Prihaja nič kaj spodbudna (čeprav bi težko rekli, da presenetljiva) novica o razmerjih. V študiji, ki so jo predstavili na letni konvenciji Ameriškega združenja psihologov v Washingtonu se je izkazalo, da je pri posameznikih, ki enkrat prevarajo partnerja v primerjavi z onimi, ki izkušnje s skokom čez plot nimajo, trikrat večja verjetnost, da bodo varali tudi v prihodnje. Res boleče, a to še ni vse.

Kot so še povedali strokovnjaki s tega področja, je pri tistih, ki so bili prevarani, večja verjetnost, da bodo nezvestobo partnerja okusili tudi v prihodnjih zvezah.

V raziskavi univerze Denver, ki jo je vodila Kayla Knopp je sodelovalo 484 posameznikov v resnih zvezah, starih od 18 do 35 let. Študija je trajala pet let, sodelujoči pa so med njenim potekom odgovarjali na vprašanja o ljubezenskem življenju, vključujoč s tem, ali so bili v zvezi spolno nezvesti.

Poizvedba je pri tem izvzela nemonogamne pare in ni proučevala tudi tako imenovane čustvene prevare.


In rezultati?

Kot poroča Womens Health, niso ravno spodbudni. 30 odstotkov sodelujočih je priznalo, da so varali svoje nekdanje partnerje, več kot polovica je nečedno dejanje ponovila v novi zvezi, kar dokazuje, da rek, kdor enkrat vara, vedno vara, v resnici drži.


Obstaja rešitev

Zveza z nekom z megleno preteklostjo? Ni vse črno in ni vse svetlo. Knoppova priporoča odkrit pogovor o celotni zadevi.

"Če je en ali če sta oba partnerja imela v preteklosti težave z zvestobo, se pogovorita, kaj je do nje pripeljalo, kako bi lahko skupaj premagovala morebitne težave in kako bi lahko čim bolje skupaj delovala kot ekipa," priporoča Knoppova in dodaja:

"Večina posameznikov je zmotno prepričanih, da je monogamija nekaj preprostega, vendar v resnici zahteva veliko truda in komunikacije. Pripravljenost na to, da bi lahko kateri od partnerjev v zvezi bil nezvest, lahko pomaga premagovati omenjene izzive in težave preprečiti, preden do njih sploh pride."

Torej: pogovarjajta se in se izognita temu, da bi se ujela v vrtinec laži, ki običajno vase potegne tistega, ki zagreši prevaro.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: O seksu za eno noč: iskrene izpovedi moških in žensk ali pa Pet obveznih dejanj po seksu

Priporočamo tudi: To so moški, ki najpogosteje varajo in Tako čudovito so prenovili hišo na italijanskem otoku Elba (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)