To so ženske, s katerimi te bo najverjetneje prevaral

In tudi moški, s katerimi boš morda čez plot skočila ti.

25.3.2018 ob 4:50

afera_ThinkstockPhotos-875395038.jpg

Glede na to, da je zadnje čase vse več nezvestih soprogov ter soprog, se raziskovalci trudijo odkriti, zakaj poročeni tako pogosto podležejo skušnjavi in s kom zagrešijo zločin. Več na to temo izvedenih raziskav je pokazalo, da 14 odstotkov žensk in 22 odstotkov moških vsaj enkrat v življenju skoči čez plot. Kar res ni malo, zaključke različnih poizvedb o nezvestobi pa smo zbrali spodaj. 

S kom varajo?

Ena zadnjih, ki so jo izvedli sodelavci britanske spletne platforme Superdrug Online Doctor, je postregla z na moč zanimivimi podatki: 40,6 odstotkov žensk in 32,9 odstotkov moških od 2000 sodelujočih, je prepovedane sadove uživalo s prijateljem.

In to še ni najhuje. V drugi, podobni raziskavi, v katero je bilo vključenih 5000 vprašanih, je 23,8 odstotkov pogumnežev priznalo, da so čez plot skočili s partnerjevim najboljšim prijateljem.

Tako narobe, a očitno hkrati tako razburljivo. 

Glede na odgovore se je prav tako izkazalo, da ljudje pogosto varajo s sodelavcem ali sodelavko (22,4 odstotkov) ter s članom zakončeve družine (3,9 odstotka). 49,9 partnerjev v zločinu se je umestilo v kategorijo ostali.

Druga velika skrivnost med tistimi, ki jih zamika nezvestoba je, da so njihovi prepovedani sadeži najpogosteje prav tako poročeni ali v resni zvezi.

afera_ThinkstockPhotos-875395562.jpg

In zakaj?

Spletni strani Ashley Madison, ki je namenjena poročenim, ki iščejo zunajzakonsko zabavo,  po letu 2015 število članov konstantno narašča, večina na njej prijavljenih moških pa toži, da se soproga z njimi ne ljubi več.

Morda zato, ker to počne z njegovim najboljšim prijateljem?

Še ena študija, imenovana The Brain Adapts to Dishonesty (Možgani se na nezvestobo prilagodijo) je bila objavljena v publikaciji Nature Neuroscience. Ta je poiskala fiziološke vzroke za nezvestobo.

Znanstveniki so nečedno dejanje utemeljili z aktivnostmi v predelu možganov, imenovanim amigdala. V njem se zbirajo spomini, povezani s čustvenimi dogodki. Z natančnimi posnetki  so strokovnjaki dokazali, da se človeški možgani na nepoštenost, torej tudi na varanje, prilagodijo v tolikšni meri, da ga ne dojemajo več kot nekaj slabega. S tem je podprta teorija, da kdor enkrat vara, vedno vara, saj se mu dejanje sčasoma ne zdi več sporno, slaba vest pa je ob vsaki aferi manjša.

Kaj pa korenine težave?

Študija spletne strani The Superdug je izluščila tudi razloge, zakaj Američanke in Evropejke varajo. Najpogosteje zato, ker jim partner ne posveča več pozornosti. To zato začno iskati drugje. Ne gre torej zgolj za seks, temveč tudi za pozornost in naklonjenost.

Vsaj, kar zadeva ženske. Razlog, ki so ga najpogosteje navedli moški pa se je glasil: ker je bila res seksi. To je to.

Kakorkoli, ni pametno predstaviti najboljšega prijatelja ženi. In ne najboljše prijateljice soprogu. Kajti, nikoli se ne ve.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)