Nezvestoba: Kako potrditi ali ovreči sum

Predvsem pa, kako ne izgubiti razsodnosti.

4.10.2016 ob 10:10

nezvestoba_shutterstock_400656121.jpg

Ne glede na to, ali gre za vašo paranojo ali imate morda razlog, da dvomite v zvestobo partnerja, skrb je neizmerna. Preden se lotite nadaljnjega poizvedovanja v stilu pravega detektiva, se vprašajte, od kje vaši dvomi izvirajo. Vedno namreč obstaja možnost, da so sumi povsem neutemeljeni in da ne izhajajo iz njegovega obnašanja, temveč iz vaše notranje negotovosti. Kljub temu vas mučijo ter vam ne dajo spati, z ljubosumnimi scenami pa vse bolj od sebe odrivate dragega.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.   

Kako si lahko pri tem pomagate?

Obstaja več poti, kako iz misli pregnati neutemeljeno ljubosumje. Vseeno je, za katero se boste odločili, ukrepajte hitro, preden vas bo čustvena bolečina povsem zlomila. Poiščite razloge za svoje dvome, največkrat jih boste našli v sebi, in jih nato odpravite. Morda boste pri tem potrebovali pomoč, nikoli pa zaradi neutemeljenega ljubosumja ne sklepajte in brezglavo ne obsojajte. Posledic, ki jih takšno početje prinaša, najbrž ne boste pripravljeni sprejeti.

Če menite, da je vaše nezaupanje vendarle upravičeno, imate pravico izvedeti resnico. Na brskanje po telefonu ali računalniku raje pozabite, ne pozabite pa na pogovor. Še prej si poglejte, kako ujeti prevaranta, oziroma kako ugotoviti, ali vam laže. Nekateri so v tem bolj, drugi manj spretni. Kako dober je vaš dragi, nedvomno že veste. Z njegove telesne govorice bi morali znati prebrati, kdaj je pošten in kdaj ni. Zagotovo bo šlo lažje, če boste pozorni na nekatere znake.

Izmika pogled

Kadar nekdo nekaj skriva, le težko sogovornika gleda v oči. Morda ga je sram, morda se boji, da bo s pogledom izdal svojo skrivnost, morda ne prenese pritiska, kadar je stisnjen v kot. Kakor koli, umikanje pogleda nikoli ni dober znak.

Vedno drugačna zgodba

Resnično zgodbo povedati enkrat, petkrat, desetkrat je lahko. Resnica je vendar samo ena. Če pa se njegova pripoved o zadnji zabavi, službeni poti ali dolgih urah v pisarni vedno znova spreminja (pa čeprav gre le za malenkosti) v njej najbrž nekaj manjka. In tisto nekaj je poštenost. Težko se je vedno enako zlagati.

Nervozno obnašanje

Tisti, nekaj skriva, se obnaša drugače. Povsem podzavestno z raznimi gibi, grimasami ali celo tiki skuša preusmeriti pozornost sogovornika z besed na kretnje. Morda pokriva usta, se praska po vratu, se prijema za ušesa ali si mečka oči. Ta obnašanja so običajno prisotna, kadar nekdo ne govori resnice.

Težave z dolgimi odgovori

Oblikujte vprašanja, ki zahtevajo dolge odgovore in pojasnila. Izogibajte se tistim, na katera je mogoče odgovoriti z da ali ne. Naj pripoveduje zgodbo. Od začetka do konca. Če se vam kakšen delček pripovedi zdi nenavaden, zastavite podvprašanja in opazujte, kako se bo nanje odzval. Bo suvereno odgovajal naprej ali se bo morda zmedel?

Poslušajte šesti čut

To ni nobena čudežna moč. Gre le za podzavestno prepoznavanje znakov v njegovem obnašanju, besedah, načinu govora, v barvi glasu, tonu. Vsi ti vas opozarjajo, da nekaj ni tako, kot vam zatrjuje, na vas pa je, ali boste šesti čut upoštevali, ali ga boste zanemarili.

Na podlagi vsega tega boste lažje zaključili, ali ste imeli prav ali ste vendarle bili v zmoti. Če se bo izkazalo slednje, mu boste dolgovali opravičilo in obljubo, da v rano ne boste več drezali ter da te teme ne boste več odpirali.

In če ste imeli prav? Tedaj se bosta morala odločiti, kako naprej. Ob porušenem zaupanju je težko nadaljevati skupno pot, ni pa to, če je volja na obeh straneh, nemogoče. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)