Je spogledovanje brez dotikov res že varanje?

Tako pravi strokovnjakinja za razmerja.

22.3.2019 ob 4:25

spogledovanje_flirt_varanje_zveza_seks.jpg

Spogledovanje je obnašanje, ki nakazuje na spolno privlačnost med dvema. Malce daljši očesni stik, zapeljiv smehljaj in igranje z lasmi. Socialna omrežja so vse skupaj še olajšala, prav zato se dandanes še pogosteje, kot nekoč, zastavlja vprašanje: gre za obliko varanja?

Nanj že leta mnogi skušajo najti pravi odgovor, debate o tem se vrstijo in tudi na socialnih omrežjih. Za nekatere je, pa naj bo v živo ali s pomočjo medmrežja, vredno obsojanja. Če ste v zvezi, nimajo vaše oči kaj begati naokoli. Za druge je zgolj povsem naravno in za samozavest zdravo početje vse dotlej, dokler ne preraste v dejanski fizični stik.

Mnenje strokovnjakinje

Svoje mnenje o takšnem ali drugačnem spogledovanju je za The Independent takole podala strokovnjakinja za zveze, Denise Knowles: "Nikoli ne bi rekla, da je zgolj spogledovanje že varanje. Kadar pa škoduje razmerju ali kadar je takšen njegov namen in če tisti, ki se spogleduje, svoje dejanje pred partnerjem skriva, je vse skupaj mogoče označiti za nezvestobo."

Če se torej nekdo z nekom spogleduje v živo ali pomočjo različnih klepetalnic in obe strani razumeta, da gre zgolj za neškodljivo zabavo, s katero je partner seznanjen, ni razloga za skrb.

"Kadar pa tisti, ki flirta, še sam ne ve, kam to pelje, se ob enem zaveda, da partner nad tem ni ravno navdušen, vendar se na to ne ozira ter nadaljuje z dejanjem, ki ga ob enem še skriva, je to zvezi nevarno in jo lahko resno ogrozi. Saj predstavlja enega od simptomov nezdravega razmerja," opozarja Knowles. 

Kako ravnati?

Skrb, da gre spogledovanje partnerja čez meje dobrega okusa, ne sme biti razlog za obtoževanje. Mora pa biti razlog za pogovor ter za poglobitev v razmerje.

Partner svoje početje skriva? Kako ste torej zanj izvedeli? Ste pogledali v njegov telefon ali računalnik? Kako boste to pojasnili? Kaj se dogaja v vajinem razmerju? Sta se oddaljila? Je zamrla medsebojna komunikacija? Veliko časa preživita narazen?

Skratka: Če se glede česarkoli v zvezi ne počutite prijetno, ste v dvomnih, sumičavi ali kar koli podobnega, se morata o tem pogovoriti. Čeprav vam besede ne bodo šle zlahka z jezika, je to edini način, s katerim bosta lahko prišla do bistva težav in korenin dvomov, ter jih tudi pravočasno odpravila. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Če zvečer počneta to, ogrožata vajino razmerje ali pa 30 idej, kaj vse početi z golim moškim

Priporoačmo tudi: 10 navad parov, ki so v srečnih razmerjih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)