Res preprosta gesta za lepše razmerje

Držanje za roke ima na počutje in s tem na razmerje res velik pozitiven učinek.

14.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Res preprosta gesta za lepše razmerje

Ko gre za držanje za roke, vsak par prisega na svojo tehniko: prepleteni prsti, dlan v dlani, prepletena mezinčka, položena dlan na zgornji del partnerjeve roke so le nekatere od njih.

A ne glede na to, kako se z dragim držita za roke, nekaj je skupno vsem: občutek, ko se roki združita, je neprecenljiv. Ne zgolj z vidika izkazovanja ljubezni, temveč tudi s stališča premagovanja stresa. Saj veste, da tedaj, ko ste v stiski, vznemirjeni, žalostni ali prizadeti, nagonsko posežete po partnerjevi roki. Zakaj? Odgovor na to vprašanje niza James Coan, psiholog z univerze Virginia, ki trdi, da se ta ne skriva v prstih, temveč v možganih.

Z roko v roki nad stres

V študijo, s katero je to dokazal, je vključil 16 srečno poročenih žensk in med njenim potekom spremljal dejavnosti v njihovih možganih.

Vse sodelujoče je izpostavil stresu in pri tem opazoval, kako se je nanj odzval ta del centralnega živčevja. V drugem koraku je ob enakih dražljajih ženske za roke držala neznana oseba in v tretjem njihov partner oziroma soprog.

Rezultati so v drugem krogu pokazali znatno manjše aktivnosti v predelih možganov, ki so zaslužni za občutek stresa v primerjavi s prvo fazo. Najmanjša aktivnost v malih sivih celicah pa je bila ob stresnih situacijah zaznavna, kadar je prostovoljke za roko držal njihov dragi.

 

Jasen zaključek

Držanje za roko torej znatno ublaži napetost. Ter naprej: če se pari pogosto držijo za roke, so pod manjšim stresom, manj stresa pomeni boljše zdravje ter kvalitetnejše razmerje.

In zaključek: srečni pari se lahko pohvalijo z boljšim fizičnim ter psihičnim počutjem, kar nedvomno vpliva tudi na kvaliteto odnosa. V pozitivnem smislu.

Preprosto in učinkovito

Torej naslednjič, ko bo vaš življenjski sopotnik vznemirjen jezen, žalosten, četudi po prepiru z vami, primite njegovo roko. Preprosto dejanje vključita v vajino rutino tudi kar tako: med večerjo, med vožnjo v avtomobilu, med sprehodom ali gledanjem televizije.

Za boljše počutje, boljše zdravje ter srečnejši zakon oziroma zvezo.

Povzeto po portalu Your Tango

Preberite še: Štirje dokazi, da ste edini, ki v razmerju ljubi

Morda vas zanima tudi: Kaj je čustveni trikotnik in kako lahko reši razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)