Najboljši afrodiziak in druga zanimiva dejstva o zaljubljenosti in ljubezni

Ljubezen na prvi pogled je mogoča, zaljubljenost deluje kot droga in druga dejstva o občutkih, ki so vsem dobro znani.

8.9.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

 Najboljši afrodiziak in druga zanimiva dejstva o zaljubljenosti in ljubezni

Ljubezen in zaljubljenost sta čustvi, kateri v določenem obdobju življenja spozna domala vsak. A čeprav sta vsem dobro znani, sta še vedno svojevrstna uganka. Je ljubezen na prvi pogled mogoča? Kaj se tedaj, ko smo zaljubljeni, dogaja v telesu in v možganih, se nasprotja res privlačijo? Nekaj odgovorov s pomočjo znanosti ponuja Miss7.

Ljubezen na prvi pogled res obstaja

Dobro, morda ni ravno zrela, trdna ljubezen, je bolje rečeno zaljubljenost, za katero je značilen strasten odziv na drugo osebo, ki v hipu ukrade pozornost.

Tedaj se v možganih začno sproščati kemikalije, ki zameglijo razum in po učinkih spominajo na tiste, ki se pojavijo po zaužitju droge.

Zaljubljenost je v bistvu obsesivno-kompulzivna motnja

Calvin Klein je eno od svojih dišav poimenoval po zgodnji fazi ljubezni: obsesiji. Italijanski strokovnjaki pa so našli biološko povezavo med ljudmi, ki trpijo za katero od kompulzivno-obsesivnih motenj in sveže zaljubljenimi posamezniki.

Obojim je skupna nižja količina serotonina v krvi.

V ozadju zaljubljenosti je kemija

V možganih zaljubljencev se pospešeno sproščata hormona dopamin in noradrenalin, kar povzroča značilno evforijo. Prav po njuni zaslugi lahko sveže zaljubljeni pari cele noči klepetajo, prepotujejo kilometre, da bi se srečali, preživijo skupaj ogromno časa in se navdušujejo nad vsako malenkostjo, ki jo stori srčni izbranec.

V fazi zaljubljenost se v večjih količinah sprošča tudi adrenalin, ki izzove pospešeno bitje srca, mehka kolena ter metuljčke v želodcu.

Najboljši afrodiziak za moške in ženske je …

Testosteron je edina snov, ki dokazano spodbuja spolno željo moških in žensk. Da, slišali ste, da med afrodiziake sodijo tudi ostrige, čokolada in rdeče vino, saj naj bi ti bili bogati s feniletilaminom,  molekulo ljubezni, a nobenih dokazov ni, da bi imelo uživanje čokolade takšen vpliv, kot dotiki ljubljene osebe in pogledi v njene oči, ob katerih se v telesu pospešeno sprošča testosteron.

Zaljubljenost je kot odvisnost

V možganih se ob zaljubljenosti aktivirajo isti centri, kot ob uživanju kokaina ali opioidov. Zaljubljenci kažejo tudi druge očitne znake odvisnosti: stalna potreba po druženju in slabo počutje ob ločitvi.

Razhod lahko povzroči pravo abstinenčno krizo, ki se odraža z nespečnostjo, malodušjem, depresijo ter celo fizično bolečino.

Tudi potem, ko prebolijo razhod, nekdanje zaljubljence neredko premami misel, da bi obnovili končano zvezo. Če denimo naletijo na bivšega (bivšo) ali slišijo pesem, ki jih spominja na nekdanje razmerje.

Hormoni za trdno zvezo

Med spolnim viškom se v telesu moškega sprošča hormon vazopresin, pri ženskah pa oksitocin. V popularni literaturi sta poimenovana hormona povezovanja in krepita občutke povezanosti ter predanosti. Strokovnjaki verjamejo, da je njuna vloga učvrstiti vez med partnerjema.

Nasprotja se ne privlačijo

Moške in ženske, ki so sodelovali v veliki ameriški študiji, so razvrščali kvalitete, ki jih pričakujejo pri partnerju: od dobrega materialnega položaja, spolne zvestobe, predanosti družini in videza. Nato so te iste kvalitete ocenjevali pri sebi.

Izkazalo se je, da večina išče partnerja, ki jim je po značaju podoben, kar zavrača tezo, da se nasprotja privlačijo.

Preberite še: Pet stopenj vsakega razmerja (preverite, v katerem sta trenutno)

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Največje ljubezensko obžalovanje vsakega znaka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)