Skupaj-narazen, skupaj-narazen: Razmerja s premori in psihične stiske

Ljudje, ki se večkrat razidejo in nato obudijo zvezo, doživljajo precejšnjo stisko. Ne nazadnje o tem pričajo tudi zvezdniki, kot so Selena Gomez in Justin Bieber; Megan Fox in Brian Austin Green, Demi Lovato in Wilmer Valderrama, saj je bilo zanje značilno, da so večkrat skušali obuditi svojo zvezo – a žal neuspešno. 

20.5.2022 ob 10:13 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Skupaj-narazen, skupaj-narazen: Razmerja s premori in psihične stiske

Justin Bieber je menda po koncu razmerja s Seleno Gomez potreboval dolgo časa, da je uspel zaceliti vse rane, ki jih je za seboj pustilo njuno toksično razmerje. Tudi Selena je priznala, da je bila njuna zveza strupena, saj naj bi jo pevec čustveno zlorabljal. O njuni propadli zvezi govori njena skladba Lose You To Love Me.

Tudi Brian Austin Green in Megan Fox sta se po šestnajstih letih zveze in številnih napovedih razhodov, očitkov o varanju in nato vnovični obuditvi razmerja, odločila, da se dokončno razideta, ko se je Megan zapletla z raperjem Machine Gun Kellyjem.

Razmerja s premori in psihične stiske

S premorom se je sicer možno izogniti koncu zveze, a začasna prekinitev razmerja ni nujno dobra odločitev. Vzorec razhajanja in ponovnega združevanja, imenovan tudi kroženje odnosov, je namreč lahko povezan s psihološko stisko, kot sta tesnoba in depresija. Neka raziskava je pokazala, da večkrat ko posameznik doživi razpad in ponovno obuditev zveze, več stiske bo verjetno doživel.

Natančneje: Tisti, ki so se večkrat razšli in se nato ponovno zapletli s svojim partnerjem, so poročali o več simptomih psihične stiske v 15-mesečnem obdobju. To kaže na to, da pogosteje ko so se posamezniki razšli in obnovili zvezo, več simptomov stiske so občutili v razmerju.

Zakaj so torej odnosi, ki se znova in znova razkrajajo in obnavljajo, stresni? Morda zato, ker sprožijo čustvene turbulence in zmanjšajo občutek varnosti, saj se morajo posamezniki prilagajati spreminjajočim se vlogam, identitetam in okoliščinam.

Spremembe v odnosu lahko tudi negativno vplivajo na vzorec soodvisnosti med partnerjema. Eden od partnerjev ima namreč lahko občutek, da drugi posega v njegove cilje in ne spodbuja njegovih želja. Vse to pa lahko vodi do občutkov negotovosti in nestabilnosti v odnosu. Vsaka prekinitev zveze je namreč lahko še bolj boleča in jo posameznik doživlja kot poraz. 

(Ne)srečna obuditev zveze

Obnovitev zveze je lahko sprva prijetna, saj nudi olajšanje. Ker sta se partnerja močno pogrešala, sta drug do drugega spet pozorna, ljubeča in strastna, a kmalu se lahko zgodi, da znova naletita na nerešene težave, kar potrjuje tudi Majina zgodba:

»S fantom sva se večkrat razšla in nato spet pristala skupaj, saj sem na vsak način skušala rešiti najino zvezo. Na neki točki sem celo mislila, da ljubezen mora boleti in da je povsem naravno, da greva kdaj narazen, potem pa ugotoviva, da ne moreva živeti eden brez drugega. Potrebovala sem več kot leto dni, da sem spoznala, da to ni ljubezen, ampak odvisnost od odnosa.

Skupaj sva bila namreč zato, ker sva se bala samote, saj sva bila drug drugemu prva ljubezen in nisva verjela, da bova še kdaj srečala nekoga, ki ga bova ljubila tako močno. Ko sva se dokončno razšla, sem odkrila, da je bila to najboljša odločitev za oba. Danes je on srečno poročen, jaz pa tik pred poroko – in vsakič, ko se srečava, se spomnim, da bi bilo  nesmiselno vztrajati v nesrečni zvezi, saj nihče od naju sedaj ne bi bil s pravo osebo.«

Premor lahko ustvari občutek odtujenosti

Zaradi premorov se partnerji intenzivno odzivajo na dogodke, ki bi bili sicer vsakdanji, prav tako pa zelo močno doživljajo nestabilnost v odnosu.

Premor lahko zmoti vsakodnevno rutino in ustvari občutek odtujenosti. Nekateri pari navajajo kot razloge, da so ponovno obudili zvezo: občutek napetosti, ki je bil posledica hrepenenja po partnerju, ko sta se razšla; finančne omejitve in otroke, saj nočejo, da odraščajo v razbiti družini.

Če razmišljate o razhodu in obuditvi zveze, ne pozabite, da lahko to zmanjša zadovoljstvo v razmerju, povzroča stisko in ustvari občutek kaosa, nestabilnosti in negotovosti.

Takšna stiska lahko potencialno povzroči težave z duševnim zdravjem in duševne bolezni. Medtem ko lahko zdrav romantični odnosi pozitivno vpliva na fizično in duševno zdravje.

Zato je bolje, da dokončno prekinete zvezo ali pa ostanete v njej le, če lahko resnično obnovite in utrdite razmerje. 

Če sami ne morete odpraviti vzrokov za to, da odnose nenehno prekinjate, nato pa jih skušate spet obnoviti, je morda koristno poiskati strokovno pomoč bodisi individualno psihoterapijo bodisi terapijo za pare.

Prirejeno po Psychology Today.

Preberite še: Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Svet navdušuje manekenka brez nog! Preberite, kaj se ji je zgodilo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)