Znanstveniki pojasnili, kako hitro mine zaljubljenost (in kaj se zgodi potem)

Strokovnjaki pravijo, da je začetna faza zaljubljenosti, ko sta dva dobesedno nora drug na drugega, veliko krajša, kot bi večina pričakovala.

19.2.2022 ob 7:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Znanstveniki pojasnili, kako hitro mine zaljubljenost (in kaj se zgodi potem)

Zadnja študija je namreč pokazala, da zaljubljenost mine že po šestih mesecih. In čeprav se zdi, da je prva faza zveze povem preprosta in intuitivna, se v njenem ozadju skrivajo zapleteni mehanizmi v obliki nevrokemičnih in hormonskih odgovorov na družbene in genetske dejavnike ter še veliko več.

Po besedah znanstvenice s Harvara Katherine Wu, se ravnovesja hormonov in kemičnih snovi v možganih med povezovanjem dveh znatno spreminjajo, te spremembe pa bi na grobo lahko umestili v tri kategorije: poželenje, privlačnost in privrženost, piše msn.

"Res je, da ni povsem jasno začrtanih meja med njimi, a vsak prej omenjeni tip karakterizira njemu lasten skupek hormonov. Testosteron in estrogen sta ključna za poželenje, noepinefrin in serotonin za privlačnost, oksitocin in vazopresin pa za globljo povezavo," je povedala Wujeva.

Korak po koraku do prave ljubezni

V časopisu Frontiers in Psychology leta 2021 objavljena raziskava je pokazala, da po šestih mesecih pari prerastejo začetno fazo, ki zraste v nekaj drugega.

"Začetni zaljubljenosti sledi obdobje, ki traja od pol leta pa nekje do štirih let in jo strokovnjaki imenujejo strastna ljubezen. V tem obdobju je še vedno veliko strasti, v ospredje pa stopita predanost in intimnost.

Strastna ljubezen nato preide v umirjeno ljubezen, ki temelji na potrebi po druženju, strast začne usihati, vrhunec doživita predanost in intimnost," so zapisali avtorji študije.

Zaljubljenost in stres

Čeprav je vse to za romantične duše nekoliko zaskrbljujoče, obstajajo tudi dobre novice: strokovnjaki so povedali, da je omenjeno sicer nekakšen vzorec, ki pa mu ne sledijo vse zveze.

Veliko je namreč parov, pri katerih sta prvi dve fazi znatno daljši, imajo pa vsa obdobja svoje prednosti in slabosti.

"Faza zaljubljenosti je faza izjemnega stresa. Zaljubljeni so pogosto ljubosumni, spremenljivega razpoloženja in se obnašajo neracionalno. Tu so še druge negativne značilnosti, na katere je treba opozoriti," je povedala Wu-jeva:

"V  njej smo zaslepljeni, sprejemamo neprave določitve, zanemarjamo vsakodnevne obveznosti, velikokrat užalimo druge. Zaljubljenost v bistvu na nas vpliva prav tako, kot druge oblike odvisnosti, saj se med njo aktivirajo isti možganski centri, kot pri uživanju drog ali sladkanju s slaščicami.

Druge, mirnejše, stabilnejše faze prinesejo olajšanje. V njih tudi dobimo priložnost realneje oceniti partnerja. Čeprav so nekateri zaradi mirnejšega dogajanja v njih razočarani, so to pomembni koraki za grajenje pristne in trajne povezave med dvema."

Narava ima svoje razloge

"Narava je te faze oblikovala  z razlogom. Ko popusti učinek hormonov, ki so zaslužni za evforijo, šele vidimo resničnost," meni nevrolog Fred Nour in dodaja:

"To so obdobja ponovne evaluacije. Če se v njih izkaže, da ste dobro izbrali vztrajajte in ne iščite takoj, ko faza zaljubljenosti mine, nove "prave" ljubezni. To boste našli le, ko boste spoznali, da se to čustvo razvija po svojih zakonitostih in pravilih ter gre skozi različna obdobja.

Ta so pogoj za partnerstvo, ki lahko traja in traja, čeprav ni prežeto s strastjo, kakršna je značilna za prvo obdobje zveze."

Preberite še: Horoskop: kakšni moški se vam ne morejo upreti (glede na vaš znak)

Morda vas zanima tudi: Osem razlogov, zakaj se je zaljubil v vas


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)