6 neobičajnih definicij ljubezni - katera najbolj opiše vajino?

V bistvu je ljubezni težko opredeliti z besedami, a nekatere definicije nedvomno lepo opišejo pisano paleto čustev.

8.1.2022 ob 6:15 | Foto: Antonio Guillem/Gettyimages | Avtor: M. FL.

 6 neobičajnih definicij ljubezni - katera najbolj opiše vajino?

Ljubezen je lepa, čista, nedolžna, sladka, včasih tudi pogubna. V resnici jo označuje toliko občutkov ter orisuje toliko izrazov, da bi le težko našli enotno definicijo zanjo.

A vseeno obstajajo takšne, ki res lepo, jasno in razločno opisujejo pisano paleto čustev, ki so združene v ljubezni. Poglejte šest malce drugačnih definicij zanjo, ki jih mora poznati vsak.

Ljubezen je počasno grajenje razmerja

Nikoli ne zamenjujte zaljubljenosti z ljubeznijo. Kajti prvo je res močno in intenzivno čustvo, ki žal ne temelji na pravi presoji in objektivnemu pogledu na partnerja.

V zaljubljenosti na vse gledamo skozi rožnata očala in skoznje marsikaj ostane skrito. Pojavi se hitro, a hitro tudi mine.

Za razliko od ljubezni, ki nastaja, zori in raste počasi, med procesom pa se partnerja lahko resnično spoznata in odkrivata ter sprejmeta tudi kvalitete, ki ob zaljubljenosti ostanejo skrite.

Ljubezen je odsotnost ljubosumja

Še eno čustvo, ki ga nikoli ne bi smeli enačiti z ljubeznijo je ljubosumje. Čeprav se na prvi pogled zdi, da sta v nekakšnem sobivanju, to ne bo držalo.

Ljubosumje je znak nezaupanja, negotovosti in nerazumevanja ter lahko zaduši ljubezen. To je mogoče zgraditi le na zaupanju v sočloveka.

Ljubezen je dati si možnost

V ljubezni spori in konflikti niso izvzeti. Smo zato, ker se občasno pojavljajo, ne bi smeli obupati nad tistim, kar dva povezuje.

Nasprotno, ljubiti pomeni dati si možnost prebroditi težave, razrešiti spore in tako zgraditi še tesnejšo vez.

Ljubezen so realna pričakovanja

Vsak v razmerje vstopa z določenimi pričakovanji. Sleherni pričakovanja goji tudi do partnerja. Pomembno pri tem je, da ostajajo realna in da nerealna ne zameglijo pogleda na sedanjost in prihodnost.

Nesmiselno je pričakovati da bo nekdo počel vse natančno tako, kot si zamisli druga stran, da se bo njej na ljubo spremenil in da nikoli ne bo storil napake. Zato so realna pričakovanja nedvomno ena od definiciji ljubezni.

Ljubezen je pravica do zasebnosti

To, da sta v zvezi ne pomeni, da nimata pravice do zasebnosti, do časa samo zase, do kotičkov, v katerih se lahko odmakneta od preostalega sveta. Vsaj malo zasebnosti imate pravico zadržati .

In še ena pomembna postavka: nikar o vsem, kar se dogaja v odnosu, ne razlagajte na okoli. So zadeve, ki naj bi ostale le med dvema, ki sta v razmerju. Pravica do zasebnosti obsega tudi dejstvo, da je treba nekatere stvari ohraniti znotraj odnosa.

Ljubezen je medsebojno razumevanje

Zlahka pride do nerazumevanja misli, idej, dejanj, tudi besed sočloveka. Včasih se zgodi, da imata na zadeve povsem drugačne poglede. S tem ni nič narobe, narobe pa je, če drug drugemu vsiljujeta svoja prepričanja in niti ne skušata razumeti, od kje izvira stališče partnerja.

Znati včasih stopiti v njegove čevlje in empatija sta zagotovo osnovni sestavini trdne ljubezni. Zato je razumevanje ena od definiciji sile, ki že od nekdaj poganja naš svet.

Povzeto po portalu Lifehack.org

Preberite še: Psihoanaliza v desetih korakih: Rešite test in odkrijte skrivnosti vaše podzavesti

Morda vas zanima tudi: 4 znaki, da ste zaljubljeni v napačnega


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)