Zdravo tudi na potovanjih

Tudi na dopustu lahko sledite zdravemu življenjskemu slogu, kakršnega ste vajeni doma.

4.7.2015 ob 12:15

shutterstock_157504958.jpg

Spoštujete pravila zdrave prehrane, zlasti na potovanjih pa se vam zdi, da jim je nemogoče slediti. Oglejte si nekaj nasvetov, s katerimi bo to lažje izvedljivo.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Vedno zajtrk. Prvo in osnovno pravilo se glasi: ne izpuščajte zajtrka. Ta je tudi na potovanjih nujno potreben in skodelica kave ali kozarec soka ne bo dovolj. Naj bo prvi dnevni obrok uravnotežen, lahek in bogat z beljakovinami. Te vam bodo dale potrebno energijo za premagovanje naporov, ki vas čakajo čez dan. Jajca in žitarice z mlekom so boljši izbor kot jogurt in pecivo.


Za res fit in zdravo poletje si preberite še:

shutterstock_97904375.jpg

Za popotnico. Pred dolgo vožnjo z avtomobilom pripravite sendviče s trdim sirom in pečenim piščancem ali z drugim pustim mesom. Izogibajte se predelanim mesninam ter hitro pokvarljivim živilom, kot je, denimo, majoneza. V plastično posodico pripravite narezano zelenjavo, ki se poda k sendvičem. Obvezno s seboj vzemite sadje in kakšen sadež pojejte v presledku dveh ali treh ur. Banane in jabolka so najboljši izbor.

Pestro za kosilo in večerjo. Za kosilo in večerjo si privoščite pestro hrano in tako telo oskrbite z vsemi potrebnimi hranljivimi snovmi. Ne pretiravajte z maščobami, s sladkorjem ter z alkoholom. Obvezni sestavini glavnega obroka naj bosta juha in solata. Obilen obrok pred spanjem moti počitek, zato se zvečer ne prenajedajte.

shutterstock_243871978.jpg

Obvezna voda. Ne pozabite na vodo. Vnos tekočine je na napornih potovanjih izjemnega pomena, sicer vas lahko doleti dehidracija, ki se kaže kot utrujenost, glavobol, krči v mišicah in pomanjkanje koncentracije. Od pijač je najbolj koristna negazirana voda, sladki in gazirani napitki pa povzročijo še večjo žejo.

Po pameti. Morda najboljši nasvet pa se glasi: poskušajte se držati načina prehrane, ki mu sicer sledite. Če je le mogoče, obrokov ne izpuščajte. Izbirajte kakovostna, lokalna živila, spoznavajte nove okuse in z ničimer ne pretiravajte. Tako boste uživali na potovanjih brez strahu, da bi ogrožali zdravje.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)