Tri števila, ki govorijo da ste zdravi in fit

Med njimi ni teže in kalorij, pač pa krvni tlak, obseg pasu in vrednost holesterola.

9.3.2015 ob 1:00

shutterstock_150788564.jpg

Nič ni bolj pomembnega od zdravja. V skrbi zanj pa bodite pozorni na tri številke, ki veliko povedo o tem, kako zdravi in fit ste. Katera imamo v mislih?

Krvni tlak

Povišan krvni tlak je tegoba sodobnega časa. Da bi se prepričali, če je vaš takšen, kakršen naj bi bil, ga primerjajte s sledečimi številkami:

Normalni krvni tlak se giblje med vrednostmi 120/80 mmHg (milimetri živega srebra). Enota je ostala še od takrat, ko so za merjenje uporabljali stekleno cevko z živim srebrom. Tlak med vrednostmi 120/80 in 139/89 je na mejni vrednosti, medtem ko gre pri krvnem tlaku, višjem od 140/90 mmHg, za visokega. Ta povečuje tveganje za možgansko in srčno kap, za poškodbe na stenah arterij in za kronične bolezni ledvic. Ker tako imenovana hipertenzija nima nikakršnih simptomov, se imenuje tudi tihi ubijalec. Krvni tlak je v prvi fazi mogoče nadzorovati s prehrano in zdravim načinom življenja, pri težjih oblikah pa je potrebna zdravniška pomoč.

Obseg pasu

Zmerite svoj pas in povejte, če ste zdravi, pravijo strokovnjaki. Na trebuhu nakopičena maščoba je zdravju najbolj škodljiva, saj se iz nje sproščajo toksini, ki potujejo po celem telesu. Vsakih pet centimetrov dodatnega obsega pasu tveganje za smrtnost poveča za devet odstotkov.

Raziskave kažejo, da obseg pasu, ki pri ženskah znaša več kot 88 centimetrov, pri moških pa več kot 102 centimetra, povečuje tveganje za kronična obolenja, kot je diabetes in bolezni srca. Optimalen obseg pasu za ženske je sicer 80 in za moške 93 centimetrov.

Količina holesterola

Holesterol je najbolj znana maščoba v organizmu, prisotna v vsaki živi celici. Ločimo dober, HDL in slab, LDL holesterol. Njegovo količino merimo z mednarodno enoto milimol na liter krvi (mmol/l). Zdrava skupna vrednost holesterola znaša največ 5 mmol/l.

Povišan slab holesterol je kriv za kopičenje oblog na stenah arteriji in kapilar, s tem povzroča arteriosklerozo in povečuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Njegova najvišja vrednost ne bi smela preseči 3mmol/l (Priporočeno razmerje med LDL in HDL naj ne preseže vrednosti 3:1).

Holesterol lahko najbolje uravnavamo sami: z redno fizično aktivnostjo, s prehrano z malo nasičenimi maščobami, z opustitvijo kajenja, pitja alkohola ter z vzdrževanjem primerne telesne teže.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)