Kako preprečiti potovalno utrujenost

Če boste zimo zamenjali za poletje, se pripravite na potovalno utrujenost, ki se vas loti po prihodu na cilj.

9.2.2016 ob 1:00

shutterstock_196720628.jpg

Čeprav ste morda že dobro pripravljeni na večurno čakanje na letališčih ter na dolge in turbulentne lete, marsikdo hitro pozabi na tisto, kar vas bo jezilo še po pristanku – na utrujenost zaradi časovne razlike.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Medtem ko na čakanje in dolge ter neprijetne lete ne morete vplivati, lahko nekaj naredite glede utrujenosti. Preverite, kako jo lahko preprečite.

Pijte veliko vode. Dehidracija in utrujenost zaradi časovne razlike gresta z roko v roki, zato začnite s hidracijo že dan pred letom. Popijte še enkrat toliko vode kot sicer. Na letališčih in predvsem na letalu pa se izogibajte alkoholu in kavi ter pijte samo čaj in vodo. Obilno pitje vode nadaljujte tudi po pristanku.

Pred letom na telovadbo. Telovadba bo zmanjšala stres, ki velikokrat otežuje spanec, ta pa vam bo na letalu prišel zelo prav. Poleg tega bo rekreacija utrudila telo, ki si bo na letalu močno zaželelo spanja. S tem ne boste preprečevali le poznejše utrujenosti zaradi časovne razlike, temveč boste tudi bolje prestali let.

Skušajte se upirati zaspanosti. Ko prispete na cilj, si ne dovolite zaspati do večerne ure, ob kateri navadno hodite spat. Morda bo težko, a le tako boste ujeli ritem mesta, v katerem se nahajate.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)