Eterična olja proti potovalni slabosti

Za izboljšanje zbranosti in prijetnejše potovanje si pomagajte z eteričnimi olji.

19.5.2015 ob 12:00

shutterstock_174083840.jpg

Da bi na letošnjih počitnicah in zlasti na dolgi poti do izbrane destinacije brezskrbno uživali, s seboj na pot vzemite nekaj stekleničk eteričnih olj. Med njimi naj bodo poprova meta, sivka, čajevec, evkalipt, geranija, ingver, citronska trava in pačuli.

Eterična olja poprove mete in ingverja blažijo slabosti. Če vas na dolgih vožnjah vedno spremlja občutek slabosti, preden se odpravite na pot, na kocko sladkorja kanite kapljico eteričnega olja poprove mete in kocko počasi raztopite v ustih. Podoben učinek pri preprečevanju slabosti ima tudi olje ingverja. Dve kapljici tega kanite na robček in globoko vdihnite vonj. Sicer pa se pred oralnim uživanjem eteričnih olj predhodno posvetujte z zdravnikom.

shutterstock_115241143.jpg

Topli napitki in jabolčni sok. Pri preprečevanju in premagovanju slabosti pomaga topel čaj. Ta želodcu prija bolj kot hladna voda. Pred potjo si zato privoščite ingverjev čaj ali kozarec jabolčnega soka. Prvi pomirja slabost, drugi pa telesu dovaja sladkor in tako olajša pot.

Sveži zrak. Avtomobil pred potjo dobro prezračite. Med vožnjo nekajkrat odprite okno.

Branje in močni vonji zadeve poslabšajo. Med potovanjem se izogibajte branju, otroci pa naj si časa ne krajšajo z risanjem. Prav tako v avtomobilu ne uporabljate osvežilcev zraka in se izogibajte močnim parfumom. Agresivni vonji namreč spodbujajo slabost.

shutterstock_181674173.jpg

Dišeča olja odpravljajo želodčne težave in hkrati izboljšujejo koncentracijo

Da bi si olajšali dolgo vožnjo, kanite kapljice eteričnih olj sivke, evkalipta ali poprove mete na nekaj koščkov vate in jih razporedite po avtomobilu. S tem ne boste uspavali voznika, pač pa ga bo vonj pomiril in mu pomagal ohraniti zbranost.

Če ste na sovoznikovem sedežu in vas med vožnjo zaobide slabost, kar najpogosteje zaprite oči in jih imejte zaprte. Če oči ne morete imeti zaprtih, pogled usmerite v točko pred seboj in globoko dihajte.

Ker so slabosti zlasti pogoste pri otrocih, njihovo pozornost preusmerite z igrami, s petjem ali poslušanjem glasbe. Pred potovanjem jim postrezite lahke obroke, med potjo pa naj pijejo zgolj naravne sokove ali vodo.

shutterstock_217421110.jpg

Pravi položaj

V avtomobilu sedite na sprednjem sedežu, v letalu ob krilih, na ladji na sredini ter v vlaku in avtobusu v sprednjem delu. Tako boste v najbolj stabilnem delu prevoznega sredstva in slabost se bo manj verjetneje pojavila.

Sivka proti zatečenim nogam

Če vam zaradi dolgega sedenja zatečejo noge, bo dobrodošlo eterično olje sivke. Doma na vlažno sterilno gazo kanite pet kapljic omenjenega olja. Lahko uporabite tudi olje poprove mete ali evkalipta. Gazo zaprite v plastično vrečko, da tekočina ne bi izparela. Ko začutite, da zaradi sedenja vaše noge postajajo težke, gazo postavite na stopala in gležnje ter jih z njo nežno zmasirajte.

shutterstock_81802993.jpg

In še za prijetno bivanje

Ko prispete na cilj, nekaj kapljic izbranega olja kanite po sobi ter se okopajte v kopeli, ki ste ji prav tako dodali olje priljubljenega vonja, ki vas spominja na dom. Presenečeni boste, kako hitro se boste pomirili in končno začeli uživati na zasluženem dopustu.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)