Zdrave navade, za katere ni nikoli prepozno

Znanstveno je dokazano, da je pri ljudeh, ki upoštevajo nekatere navade, tveganje za resne bolezni manjše.

28.10.2015 ob 1:00

shutterstock_119371003.jpg

Dokajšnje število sodobnih tegob in bolezni je tesno povezanih z nezdravim načinom življenja, kamor sodita tudi napačna prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti. Znanost pa je dokazala, da je pri ljudeh, ki se držijo naslednjih navad, tveganje za resna obolenja precej manjše kot pri tistih, ki se jih ne. In naj vas potolažimo: zanje ni nikoli prepozno, le začnite jih upoštevati čim prej.


Že slediš Mični na Facebooku?

Jejte začinjeno hrano. Kitajski strokovnjaki so sedem let spremljali navade in zdravje treh milijonov ljudi. V tem času so odkrili, da je pri osebah, ki vsak dan jedo s pekočo papriko začinjeno hrano, kar 14 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistimi, jo jedo le enkrat tedensko ali celo manjkrat. Zasluga za to gre kapsaicinu, snovi, ki se nahaja v pekoči papriki in je odličen antioksidant ter preprečuje debelost, vnetja in visok krvni tlak.


Za še več spodbude si preberite tudi:

shutterstock_107488958.jpg

Bodite družabni. V strokovni publikaciji Perspectives Psychological Science objavljen prispevek je razkril, da je ljudem, ki imajo redne družabne stike, dano daljše življenje. Do teh zaključkov so avtorji prišli z analizo 70 svetovnih raziskav na to temo in dokazali, da osamljenost tveganje za prezgodnjo smrt poveča za 27 odstotkov. Strokovnjaki so družbeno osamo povezali s povečano telesno težo in premalo gibanja, ki sta glavna vzroka za številne bolezni.

Pogosteje vstanite s stola. Če vaše delavno mesto zahteva pretežno sedenje, se mu seveda ne morete izogniti. A predolgo gretje stola je, glede na raziskavo, izsledke katere so objavili v publikaciji Annals of Internal Medicine, povezano z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni ter s tveganjem za diabetes tipa 2. Prav zato strokovnjaki po vsaki uri sedenja priporočajo desetminutno razgibavanje.

shutterstock_226122967.jpg

Delajte v bližini doma. Če se na delovno mesto vozite daleč, veliko sedite in se zato manj gibljete. Raziskava, objavljena v publikaciji American Journal of Preventive Medicine, je pokazala, da imajo osebe, ki se na delo vozijo 25 kilometrov ali dlje, višji indeks telesne mase v primerjavi s tistimi, ki na delo lahko hodijo peš ali delajo bliže. Prav tako so prvi pogosteje podvrženi stresu, so pogosteje družbeno izolirani, osamljeni in depresivni.

Vsako noč spite vsaj sedem do osem ur. Primerna količina spanja je nujno potrebna za normalno opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Primerjajoč rezultate 17 različnih raziskav, so znanstveniki zaključili, da je za večino od sedem do osem ur na noč idealna dolžina počitka. Tisti, ki spijo manj kot sedem ur, imajo za 12 odstotkov več možnosti, da bodo utrpeli povišan krvni tlak, slab spomin in druge zdravstvene težave. Tudi preveč spanja ni dobro. Pri ljudeh, ki spijo več kot devet ur na noč, je zdravje v primerjavi s tistimi, ki spijo ravno prav, trikrat bolj ogroženo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)