Navade, ki pripomorejo k zdravemu hujšanju

Verjeli ali ne, shujšati je mogoče tudi brez nesmiselnega odrekanja.

13.9.2015 ob 7:00

shutterstock_136784450.jpg

Kadar se odločate za hujšanje, najbrž mrzlično iščete dieto, ki bi vam najbolj ustrezala ter vam hkrati nudila najboljše rezultate. A ker vemo, da so učinki diet največkrat kratkotrajni, vam nizamo nekaj navad, s pomočjo katerih boste kilograme izgubljali brez nesmiselnega in bolečega odrekanja.


Že slediš Mični na Facebooku?

Jejte počasneje. Raziskave kažejo, da ljudje, ki jedo hitreje, zaužijejo kar 55 odstotkov več hrane kot tisti, ki jedo počasi. Počasno uživanje hrane namreč omogoča možganom, da pravočasno zaznajo, kdaj je želodec poln in telo ne potrebuje več nove energije. Zato jejte počasi, vsak grižljaj dobro prežvečite in uživajte v okusu.


V pomoč vam bodo tudi članki:

shutterstock_113189257.jpg

Ne najejte se do sitega. Vilice ali žlico odložite, ko niste več lačni, a bi lahko še jedli. Nikoli se ne najejte do stopnje sitosti, ko vase resnično ne bi mogli spraviti niti grižljaja več.

Sestavite vsak obrok. Krof tu, piškot tam, rezina kruha kar tako. Raje ne. Hrano jejte v obrokih, vse sestavine tega pa položite na krožnik. Tako boste imeli nad zaužito hrano pregled ter tudi predstavo o tem, koliko beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob zaužijte. Ne boste pa povsem nezavedno vnašali v telo nepotrebnih, največkrat slabih kalorij.

shutterstock_262902896.jpg

Ogljikove hidrate jejte pravi čas. Najboljši čas za vnos sestavljenih ogljikovih hidratov je pred ali po težkem treningu. Tedaj namreč telo potrebuje največ energije.

Povečajte vnos beljakovin. Beljakovine gradijo mišice, spodbujajo metabolizem ter nadzorujejo tek. Prav zato v svoje obroke dodajte ribe, piščanca, govedino ali stročnice ter druge vire beljakovin. Z njimi naj bo obogaten vsaj en dnevni obrok.

Seveda vse skupaj v kombinaciji z redno vadbo.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)