Pet preprostih navad zdravih ljudi

Vseeno je, na katerem koncu sveta, fit ljudje upoštevajo pet zdravju prijaznih navad.

9.6.2015 ob 10:00

shutterstock_269358779.jpg

Dr. Dan Benardot, profesor nutricionistike na univerzi New York, je dolga leta preučeval prehranske navade ljudi in spoznal, da imajo tisti, ki so zdravi, fit ter so zadovoljni s seboj, povsod po svetu enake.

Da bi tudi sami kar najbolje poskrbeli zase, si poglejte pet takšnih, ki jih velja začeti čim prej upoštevati.

shutterstock_143921089.jpg

Zajtrkujte kot kralj

Kosite kot princ in večerjate kot siromak. Vaš prvi dnevni obrok bi moral biti najbogatejši. Ta rutina je od nekdaj skupna vsem, ki znajo skrbeti za svoje zdravje. Tudi sodobne raziskave dokazujejo pomen visoko kaloričnega ter zlasti pravilno sestavljenega jutranjega obroka. Tista, ki so jo izvedli v Izraelu, je pokazala, da ženske, ki si privoščijo z vlakninami, zdravimi maščobami, beljakovinami in sestavljenimi ogljikovimi hidrati bogat zajtrk, lažje izgubljajo kilograme. Nivo inzulina, trigliceridov, glukoze in hormonov se z njegovo pomočjo uravna, želja po hrani pa se zmanjšuje.

shutterstock_94461190.jpg

Preden ste siti, prenehajte jesti

Odložite vilice in nož takoj, ko je vaš želodec napolnjen nekje do 80 odstotkov. Torej bi nekaj še pojedli, a vendar niste več lačni. Želodec ima dovolj hrane prej, kot to zaznajo možgani in preden bi ti prejeli informacijo, da je ne potrebujete več, bi lahko pojedli več, kot v resnici potrebujete.

shutterstock_170990846.jpg

Obroke razporedite čez cel dan

S tem želje po vmesnih, največkrat nezdravih, prigrizkov ne boste potrebovali. Torej trem glavnim obrokom dodajte dva manjša med obroka (sveže sadje), preostali čas pa ne jejte nič. Takšen način prehranjevanja količino inzulina v telesu ohranja v normalnih vrednostih, poleg tega pa niža količino holesterola in uravnava krvni tak.

Hrano pripravljajte doma

Ko kuhate doma, lahko nadzorujete sestavo vaših obrokov. Na ulicah je res široka ponudba hitre hrane, ki pa največkrat ni zdrava in spodbuja kopičenje kilogramov ter nastanek drugih bolezni sodobnega časa. Kuhanje doma zahteva čas, pripravo sestavin, mešanje, telo se tako podzavestno pripravi na hrano in med samim obrokom je tedaj vnesete manj.

shutterstock_146199644.jpg

Jejte z družino in prijatelji

Ljudje, ki jedo v družbi družine in prijateljev, med jedjo veliko govorijo. Za obrok si vzamejo čas in jedo počasi. Na ta način pojedo manj, hrano temeljito prežvečijo in telesu omogočajo brezhibno presnovo. Dokazano je, da tisti, ki jedo sami, pojedo več, hrano hitreje "zmečejo" vase, s tem pa ovirajo tudi delovanje presnove in si nakopljejo še prebavne težave.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)