25.5.2015 ob 12:00
Slaba prebava in napenjanje pogosto izzoveta nelagodje ter pline, trebuh pa zaradi tega ni prav nič privlačen, tista lepa zapeljiva in ozka oblekica pa vam zaradi njega ne bo pristajala tako, kot bi si želeli. Bi radi to težavo odpravili? Poglejte, katerim živilom in navadam se bo potrebno odpovedati.
Žvečilnemu gumiju. S pogostim žvečenjem žvečilnih gumijev v želodec spustimo veliko zraka. Ta se zadržuje v prebavilih in seveda povzroča napihnjenost trebuha ter vetrove. Enako se vam lahko zgodi, če prehitro jeste, med jedjo preveč govorite ali pijete po slamici.
Gaziranim pijačam. Mehurčki iz mineralne vode in gaziranih pijač izzovejo napenjanje in pline. Predelani sladkorji v sladkih pijačah pa imajo še dodatno slab vpliv na prebavila, saj izzovejo prebavne motnje ter napenjanje.
Stročnicam. Stročnice so sicer zelo zdrave, a zaradi svoje sestave žal povzročajo tudi napenjanje. To je mogoče omiliti z namakanjem pred kuhanjem. Ob namakanju se v zrnih sproži proces kaljenja, zaradi katerega se sestava stročnic spremeni, napenjanje pa je manj izrazito.
Nekaterim začimbam. Začimbe, kot so kari, čili in sladka paprika povzročijo sproščanje velikih količin želodčne kisline. Posledično se pojavi napihnjenost pa tudi zoprno spahovanje.
Stresu. Prebavne motnje in z njimi povezane vetrove lahko povzroča tudi nenehen stres, zato se mu, če se le da, izognite ali pa poiščite metode sproščanja, s katerimi se boste po napornem dnevu razbremenili, sprostili ter pomagali tudi prebavi.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar