Za lep trebuh z nekaterimi navadami stran

Preverite, katera živila in navade niso prijatelji lepega trebuščka.

25.5.2015 ob 12:00

shutterstock_218556631.jpg

Slaba prebava in napenjanje pogosto izzoveta nelagodje ter pline, trebuh pa zaradi tega ni prav nič privlačen, tista lepa zapeljiva in ozka oblekica pa vam zaradi njega ne bo pristajala tako, kot bi si želeli. Bi radi to težavo odpravili? Poglejte, katerim živilom in navadam se bo potrebno odpovedati.

Žvečilnemu gumiju. S pogostim žvečenjem žvečilnih gumijev v želodec spustimo veliko zraka. Ta se zadržuje v prebavilih in seveda povzroča napihnjenost trebuha ter vetrove. Enako se vam lahko zgodi, če prehitro jeste, med jedjo preveč govorite ali pijete po slamici.

shutterstock_109505390.jpg

Gaziranim pijačam. Mehurčki iz mineralne vode in gaziranih pijač izzovejo napenjanje in pline. Predelani sladkorji v sladkih pijačah pa imajo še dodatno slab vpliv na prebavila, saj izzovejo prebavne motnje ter napenjanje.

Stročnicam. Stročnice so sicer zelo zdrave, a zaradi svoje sestave žal povzročajo tudi napenjanje. To je mogoče omiliti z namakanjem pred kuhanjem. Ob namakanju se v zrnih sproži proces kaljenja, zaradi katerega se sestava stročnic spremeni, napenjanje pa je manj izrazito.

shutterstock_133164698.jpg

Nekaterim začimbam. Začimbe, kot so kari, čili in sladka paprika povzročijo sproščanje velikih količin želodčne kisline. Posledično se pojavi napihnjenost pa tudi zoprno spahovanje.

Stresu. Prebavne motnje in z njimi povezane vetrove lahko povzroča tudi nenehen stres, zato se mu, če se le da, izognite ali pa poiščite metode sproščanja, s katerimi se boste po napornem dnevu razbremenili, sprostili ter pomagali tudi prebavi.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)