Šest navad, ki zagotavljajo zdravje

Začnite z zmanjšanjem količine zaužitega sladkorja, nadaljujte s pravilno držo in meditacijo.

1.8.2015 ob 9:30

shutterstock_253913221.jpg

Vsakdo, ki mu je zdravje mar, dobro ve, da so nekatere navade nepogrešljive: zdrava prehrana, telesna dejavnost in osebna higiena so na prvem mestu, a vendar niso dovolj. Poglejte si jih še šest.


Že slediš Mični na Facebooku?

Več vitamina D. Ne glede na to, kje živite, obstaja veliko možnosti, da ga ima vaše telo premalo. Vitamin D je ključen za absorpcijo kalcija v organizmu. Med bivanjem na soncu se tvori v koži, je pa tudi v nekaterih jedeh, denimo v gobah, lososu in pomarančah. Optimalna količina tega vitamina pred degenerativnimi poškodbami varuje možgane, ščiti pred diabetesom, možgansko kapjo in pred boleznimi srca.

shutterstock_192268187.jpg

Krepite možgane. Miselni trening je ključen za dobro delovanje možganov. Zato rešujte križanke, kvize, igrajte šah, v trgovino se odpravite brez listka, berite, učite se novih jezikov ... Delajte vse, kar bo zaposlovalo vaše male sive celice.

Meditirajte. Nedvomno si lahko vsak dan vzamete 15 do 20 minut in se sproščate v miru in tišini. To je lahko v katerem koli delu dneva, pomembno je le, da na takšen način premagate ali vsaj ublažite vsakodnevni stres, ki sicer načenja tako vaše psihično kot tudi fizično zdravje.

shutterstock_244612480.jpg

Manj sladkorja. Večina se sploh ne zaveda, koliko sladkorja na dan zaužije. Tudi z živili, v katerih ga sploh ne bi pričakovali. Preveč sladkorja ima številne škodljive posledice: od debelosti in diabetesa do visokega krvnega tlaka, zato njegovo uživanje oklestite na najnižjo mogočo raven.

Popravite držo. Pravilna drža med sedenjem ali hojo je bolj estetska, pomaga pa tudi k boljšemu delovanju notranjih organov, k pravilnemu dihanju, preprečuje bolečine v mišicah ter jih hkrati krepi, skrbi za boljši pretok krvi in za boljšo prebavo. Torej ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje.

shutterstock_228737929.jpg

Več se gibajte. Večina ljudi med delom sedi, s tem pa obremenjuje svoje telo in škoduje zdravju. Vsake pol ure se dvignite s stola, se pretegnite in naredite nekaj korakov. Tako boste spodbudili pretok krvi.

Seveda ne pozabite na gibanje tudi doma. Vsak dan zanj namenite vsaj 20 minut ter tecite, hodite, kolesarite, plavajte, da boste pospešili srčni utrip. To vas bo navdalo z energijo in zdravjem.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)