Telovadba briše gube na obrazu

Mladosten videz kot posledica rekreacije.

8.6.2015 ob 10:00

shutterstock_160792037.jpg

Nešteto člankov in zapisov lahko najdemo o pozitivnih učinkih vadbe na celotno telo. A kljub temu morda še niste slišali, da lahko dvigovanje uteži, kolesarjenje, tek ali katera koli druga oblika rekreacije odlično vpliva na vašo kožo in njeno staranje.

Ameriška osebna trenerka Jackie Warner je izdala knjigo z naslovom Why You’re Sick and Tired and How to Look and Feel Amazing (Zakaj ste bolni in utrujeni in kako izgledati ter se počutiti izvrstno, op. p.), v kateri razkriva rezultate študij, ki dokazujejo, da obremenitev mišic spodbuja delovanje kolagena in proizvajanje rastnega hormona, ta pa popravlja povezavo med kožo in mišicami, zaradi katere je telo čvrsto in oblikovano.

shutterstock_114579346.jpg

"Kot 46-letnici mi ves čas govorijo, da nisem videti toliko. In resnično mislim, da je to zaradi tega, ker je telovadba prioriteta v življenju," pravi Jackie in dodaja, da se to pozna tudi pri njeni mami, ki šteje 64 let in se je s telovadbo začela ukvarjati pred nedavnim.

Potrjuje tudi dermatolog

Prednosti znojenja ob športnih aktivnostih navaja tudi ameriški dermatolog David Bank, ki pravi, da vzdrževanje kardiovaskularnega sistema in dvigovanje srčnega utripa, v telo in kožne celice po telesu in obrazu dovaja več hranil, vitaminov in kisika. "Več vitaminov in kisika v koži pomaga celicam pri reprodukciji in obnavljanju. Poleg tega hranilne vrednosti v celicah proizvajajo kolagen, kar prepreči nastajanje gub," pravi dr. Bank.

shutterstock_198916124.jpg

Rekreacija prav tako pripomore k zmanjšanju stresnih hormonov, ki lahko povzročijo ožanje krvnih žil. "Ko telovadimo, zmanjšujemo škodo, ki jo stres dela našemu obrazu, in hkrati zvišujemo vrednost dobrih hranil, ki jih ima koža rada," pravi dermatolog.

Avtorica: Da. M.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)