Napake po telovadbi, krive za kopičenje kilogramov

Če učinkov še ni videti, so za to morda krive slabe navade po rekreaciji.

27.2.2015 ob 2:00

shutterstock_167966228.jpg

Kaj počnete in jeste po rekreaciji, je ključnega pomena za doseganje dobrih učinkov. Preverite, ali ste se morda navzeli katere od spodnjih navad, in poskušajte to spremeniti še danes.

Preveč ste radodarni do sebe. Po končani telovadbi se počutite odlično in prepotena oprema govori vam v prid, a to še ne pomeni, da lahko napadete čokoladno torto ali hitro hrano. Uporaba telovadbe za izgovor, da se lahko prepustite pregreham, ni dobra ideja in s takim načinom ne boste nikoli dosegli zastavljenega cilja.

Pozabite na raztegovanje. Morda se vam zdita ohlajanje in raztegovanje po telovadbi nepotrebna, a to zmanjša tveganje za poškodbe, te pa vas lahko za dlje časa ločijo od telovadnice in kilogrami se bodo priplazili nazaj.

Dobro raztegovanje po telovadbi je ključno.

Uživanje športnih napitkov. Ti vsebujejo veliko sladkorja, in če je za vami kratka rekreacija, je lahko njihov vnos pretiran. Prihranite jih za telovadbo, ki traja več kot uro, ali za rekreacijo v vročem vremenu. Enako velja za uživanje kokosove vode.

Predolgo počivanje. Intenzivna telovadba v ponedeljek ne pomeni, da lahko počivate do naslednjega tedna. To vsekakor ni dobra ideja, če hočete shujšati. Pravzaprav naj bi za učinkovito izgubo kilogramov telovadili pet ur na teden.

Po telovadbi ne jeste pravočasno. Telo po rekreaciji nujno potrebuje nekaj goriva, zato z njim ne smete odlašati predolgo, saj hrana ponovno okrepi mišice. Po telovadbi poskrbite za zadosten, a ne pretiran vnos ogljikovih hidratov in proteinov.

Ne naredite si urnika. Čeprav zaslužite pohvalo za tokratno telovadbo, ne pozabite na svoj tedenski urnik vključiti naslednje. Napredek boste opazili le, če boste telovadili redno in večkrat na teden. Naj telovadba postane vaša rutina.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)