Sedem nasvetov za zdravo poletno prehrano

Namesto umetnih sokov izberite sveže sadne napitke, smutije in limonade.

28.7.2015 ob 8:30

shutterstock_183352523.jpg

Čari poletja se skrivajo tudi v piknikih, zabavah na plaži in drugih dejavnostih, ki jih v hladnejšem delu leta ne moremo početi. Velikokrat se lahko zgodi, da pozabimo na zdravo prehrano oziroma za kuhanje pogosto niti nimamo časa ali pa nam je preprosto prevroče. Da boste ostali zdravi tudi to poletje, upoštevajte nekaj nasvetov.


Že slediš Mični na Facebooku?

Zaužijte dovolj vode. Še posebej poleti na nas preži dehidracija: bolj se potimo in vodo hitreje izgubljamo, zato poskrbite, da bo vaše telo vedno imelo dovolj tekočine. Ni treba, da se zato po vse dneve nalivate le z vodo. Seveda je priporočljiva in se ji ne odrecite povsem, za popestritev pa ji občasno dodajte limono ali sok, obenem pa uživajte tudi živila, ki vsebujejo veliko vode. Izbirate lahko med kumaricami, lubenicami, jagodami in podobnimi živili.


Potrebujete še kaj idej?

shutterstock_72762541.jpg

Sladice na osnovi sadja. Poleti seveda prija sladoled, ta pa na žalost vsebuje veliko sladkorja, sirupov in umetnih dodatkov, ki človeškemu telesu ne koristijo najbolj. Zato naredite svoj sladoled na osnovi sadja, v vročih dneh pa se priležejo tudi sveže sadne solate.

Čim manj alkohola. Čeprav je poletje čas sprostitve in zabav, ne smete pozabiti, da alkohol izsušuje telo in lahko prispeva k številnim zdravstvenim težavam. Bodite zmerni: en alkoholni koktajl vsake toliko naj bo dovolj, nikakor pa naj to ne postane vaša škodljiva navada, saj se je mogoče dobro zabavati tudi s kozarcem brezalkoholne pijače v roki.

shutterstock_239197663.jpg

Surova živila. Poletje nam vsakič postreže z veliko svežega sadja in zelenjave, zato ju izkoristite, kolikor se da. Ker so ta živila sezonska, so v tem času tudi najbolj zdrava, uživajte pa tudi surova, saj se s toplotno obdelavo lahko uničijo pomembna hranila. Vedno pa dobro preverite izvor sadja in zelenjave in izbirajte čim naravneje pridelano. Sadje in zelenjavo lahko spremenite tudi v osvežilne napitke in ju dodate različnim solatam.

Žar na prostem. Brez žara skoraj ni pravega poletja. Piščanec na žaru in surova zelenjava zraven sta lahko okusen obrok. Meso, ki je pečeno na žaru, se namreč na utaplja v maščobi, če je pripravljeno pravilno, pa zadrži pomembna hranila. Izogibajte se soli, odprti pa bodite tudi za sveža zelišča in uporabo limoninega soka.

shutterstock_261556259.jpg

Solata za zajtrk? Zakaj pa ne. Zakaj ne bi dneva začeli z zdravo in osvežilno solato? Pripravite si jo po svojem okusu, izogibajte pa se prelivom, ki so jim dodane nepotrebne kalorije, maščoba in sol.

Prigrizki. Tudi prigrizki so lahko zdravi. Če pripravljate zabavo na prostem, se spomnite na sadje, zelenjavo, oreščke, semena in druge zdrave možnosti. Med pestro izbiro kruhov izberite polnozrnatega, izogibajte pa se maščobam in prenajedanja. Namesto mastnega čipsa lahko narežete korenček, kumare ali pa naredite čisto svoj čips, namesto kupljenega sladoleda si pripravite domačega, namesto umetnih sokov pa izberite sveže sadne napitke, smutije in limonade.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)