Zakaj v poletni vročini ni dobro piti kave

Lahko poslabša že tako nemiren spanec in dodatno obremeni srce.

23.7.2015 ob 8:30

shutterstock_215499871.jpg

Kava je priljubljen napitek mnogih in le redki si brez nje predstavljajo začetek dneva. V zmernih količinah je zdrava, a kljub temu se ji je tedaj, ko se temperature dvignejo nad 30 stopinj, boljše odpovedati. Zakaj?


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična


Če ste strastni ljubitelji kave, si preberite še:

Povzroča nespečnost. Kava resnično ni prijateljica dobrega spanca. Ta je v poletnem času pogosto moten že zaradi visokih vročin in s kofeinom bogata pijača vse skupaj samo še poslabša.

shutterstock_161356775.jpg

Obremeni srce. Vsebuje veliko kofeina, ki dviguje krvni tlak in pospešuje srčni utrip. Zaradi poletne vročine je srce že tako preobremenjeno, kava pa mu zadaja še dodatne naloge in ga tako po nepotrebnem obremenjuje.

Škoduje lepoti. Kava je diuretik in iz telesa izloča tekočino. To povzroča dehidracijo, ki je kriva tudi za nastanek gub.

Pospešuje znojenje. Ker je diuretik, spodbuja izločanje tekočine iz organizma, kar pomeni tudi več potenja. Tega je ob vročinskih valovih nedvomno že v izobilju.

shutterstock_252911398.jpg

Slabo vpliva na razpoloženje. Kava in vročina nista dobra kombinacija. Kava spodbuja izločanje hormonov stresa adrenalina in kortizola, oba pa povečata že tako okrepljene simptome anksioznosti.

Če brez kave res ne morete, si skodelico privoščite zjutraj, ko so temperature še znosne. Čez dan pa se ji raje odpovejte in se odžejajte z vodo, naravnimi sokovi ali s hladnimi zeliščnimi čaji.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)