Kako preživeti vročinski val

Spet smo sredi vročinskega vala, zato poglejte, kako se pred njim vsaj malce zavarovati.

18.7.2015 ob 7:00

shutterstock_199737620.jpg

Živo srebro v termometrih se znova vzpenja daleč nad 30 stopinj Celzija. Mnogi tako ekstremne temperature težko prenašajo, zato si poglejte nekaj preprostih nasvetov, s pomočjo katerih bo vse skupaj vendarle malce znosnejše.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Izogibajte se neposrednemu soncu. Ne glede na to, kje ste, na morju, v gorah, na vasi ali v mestu, med 11. in 16. uro, ko je največja pripeka, se zadržujte v senci ali, če je mogoče, v zaprtih prostorih. Senco poiščite, tudi če ste kje ob sicer hladni vodi. Tudi pod košatim drevesom imejte obvezno na glavi klobuk s širokimi krajci in sončna očala.


Da boste lažje prenašali vročino, si preberite še:

shutterstock_280317317.jpg

Zaščita pred soncem. Čeprav se skrivate v senci, čisto vse izpostavljene dele telesa namažite s kremo za sončenje, katere zaščitni faktor naj bo najmanj 15. Ne pozabite na zadnjo stran vratu, na ušesa in na očesne veke.

Pijte dovolj tekočine. Vedno imejte pri roki tekočino, po možnosti vodo ali vodo z dodatkom sadja. Priporočilo osem kozarcev vode na dan poleti morda ne bo zaleglo, saj se občutneje potimo in zaradi vročine telo hitreje dehidrira. Pijte, še preden začutite žejo, kadar ste žejni, je telo že dehidrirano.

shutterstock_190852769.jpg

Ne naprezajte se. Vse telesne napore, pa naj bodo povezani z delom ali z zabavo, opravite zgodaj zjutraj ali v večernih urah, ko vročina nekoliko popusti. Sicer lahko doživite mišične krče, izčrpanost in v skrajnem primeru tudi toplotni udar.

Zatemnite stanovanje. Preprečite, da bi vročina zašla v vaš dom, in kadar zunaj sije sonce, zaprite rolete in žaluzije ter okna. Stanovanje prezračite zgodaj zjutraj in pozno zvečer.

Ne pretiravajte s klimo. Klimatska naprava je v vročih dneh seveda dobrodošla, a z njo ne pretiravajte. Temperatura med zunanjim in notranjim zrakom (tako v avtomobilu kot tudi v stanovanju) ne sme presegati 7 do 10 stopinj Celzija. Če boste s hlajenjem pretiravali, bo telo ob prehodu iz zunanjih v notranje prostore ter obratno izpostavljeno prevelikim temperaturnim šokom.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)