Za hladno, lahko in svežo poletno noč

Tudi v nočeh, ko vročina krati nočni počitek, si privoščite hladno posteljo in miren spanec.

11.7.2015 ob 7:00

shutterstock_115371733.jpg

Po kratkotrajni ohladitvi nas znova čakajo vroči dnevi in z njimi tople noči, ki marsikomu ne dajo spati.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Se tudi sami v njih nemirno premetavate po ležišču in večino noči ne zatisnete oči? Poglejte torej nekaj namigov, kako se shladiti in se tako dodobra naspati.

shutterstock_247427473.jpg

Obvezno zračenje. Spalne prostore prezračite zjutraj, preden vanje posije sonce. Za kratek čas v njih ustvarite  prepih, nato pa okna in žaluzije ali rolete zaprite ter jih čez dan ne odpirajte. Okna odprite šele pozno zvečer, ko se zunanji zrak vsaj malce shladi.

Spite spodaj. Če je vaš dom zgrajen v dveh etažah, poleti spite v spodnji. Topel zrak je namreč lažji od hladnega in se dviga proti stropu. Tudi če imate zgolj eno etažo, si lahko pomagate: na tla ob postelji v spalnici položite mehko podlogo in namesto v postelji spite na njej. Nižje tlom bo zrak bolj hladen.

shutterstock_109158980.jpg

Mrzla prha. Tik preden skočite v posteljo, si privoščite čim bolj mrzlo prho. Če vam do prhe ni, si z mrzlo vodo zmočite stopala, dlani in obraz.

Pomoč hladilne skrinje. Če imate v njej dovolj prostora, uro pred spanjem vanjo položite vzglavnik. Na mrzlem boste lažje zaspali kot na vročemu.

Led in ventilator. Pomagajte si z ventilatorjem, pred njega pa v plitvo posodo položite led ali plastenko z ledom. Zrak, ki bo tako pihal po prostoru, bo hladnejši kot sicer.

shutterstock_197128130.jpg

Obloge iz ledu. Na nočno omarico si položite v krpo zavit led in si pred spanjem z njim shladite zapestja, obraz in vrat. Lahko si pomagate tudi s posebnimi vložki z gelom,  s katerimi sicer lajšate bolečine ob udarcih in jih vedno hranitev zamrzovalniku.

Obvezna pijača. Ob postelji imejte kozarec z vodo in se, preden zaspite, po požirkih hladite z njim. Dokler je njegova vsebina še povsem mrzla, ga lahko pritisnite na čelo in se še dodatno shladite z njim.

Primerna posteljnina. Naj bo zračna in takšna, ki odvaja vlažnost, denimo odeja, polnjena s svilenim polnilom ali se pokrijte zgolj z lahko bombažno ali svileno rjuho.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)