Najboljša hrana v juliju

Julij je mesec sočnih, zdravih in okusnih darov narave.

2.7.2015 ob 12:30

shutterstock_54259087.jpg

Julij je mesec, ki nas najbolj razvaja. Tako s temperaturami, počitnicami, dopusti, pa tudi z obilico sezonskih živil. Julijska sadje in zelenjava sta dostopna na vsakem koraku, obenem pa zdrava in izjemno okusna.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

BRESKVE

Zakaj jih imamo radi: Ena breskev srednje velikosti poleg dobrega okusa zagotavlja še veliko vlaknin, tekočine in vitaminov C in A. Vitamin A pomaga organizmu, da v dolgih, vročih dneh ohranja v telesu ravnovesje tekočin, vitamin C je izjemno koristen za kožo in imunski sistem. Še posebno sta oba vitamina potrebna koži v vročih poletnih dneh za zaščito pred UV-žarki.

Kako jih najbolje izkoristiti: Najokusnejše in najkoristnejše so sveže. Lahko pa jih pripravite v pecivih, kompotih, sokovih ter sladoledu s cimetom in vaniljo.

shutterstock_156800018.jpg

NEKTARINE

Zakaj jih imamo radi: Tako kot njihove kosmate sorodnice breskve so tudi nektarine polne vlaknin, vitaminov A in C, poleg tega pa vsebujejo malo kalorij.

Kakšne so najboljše: Nedvomno sveže, uporabne pa so tudi v kulinariki kot dodatek mesnim omakam, kot sestavina za  marmelade ali za različna sočna peciva.

PARADIŽNIK

Zakaj ga imamo radi: Skodelica nasekljanega paradižnika poskrbi za tretjino dnevne potrebe telesa po vitaminu C in vitaminu A. Hkrati je ta zelenjava bogata z vitamini B6, E in K ter vsebuje veliko vlaknin. Paradižnik ima še likopen – to je močan antioksidant, ki ščiti pred številnimi oblikami raka in ohranja srčno-žilno zdravje.

Kakšen je najboljši: Možnosti uživanja paradižnika so neomejene. Iz njega je mogoče pripraviti sok, omako, juho, ga dodati kuhanim jedem, sendvičem, solati – v vsakem primeru vam bo koristil.

shutterstock_211650754.jpg

KORUZA

Zakaj jo imamo radi: Koruza je bogata z vlakninami in vodo. V njej je veliko vitamina C: en storž poskrbi za 10 odstotkov dnevne potrebe telesa po tem vitaminu.

Kako jo je najbolje uživati: Skuhajte jo in posolite ter zrna dodajte solati, omakam. Storž specite na žaru in s koruzo popestrite poletni piknik. Iz koruze pokovke pripravite domače kokice. Kupljene, tortilje in načosi pa ne štejejo.

shutterstock_211601764.jpg

LUBENICA

Zakaj jo imamo radi: Medtem ko temperature rastejo, vse bolj prija rezina ohlajene lubenice. Vsebuje 92 odstotkov vode, ima le malo kalorij, veliko vlaknin in vitaminov A in C ter likopena in betakarotena.

Kakšna je najboljša: Preizkusite sadne solate iz lubenice s sirom feta in meto ali pripravite okusni sadni ražnjič v kombinaciji z breskvijo, nektarino ali marelico ter ga prelijte z medom.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)