Je mogoče: hujšanje brez diete in lakote

V svoj vsak dan umestite drobne spremembe in tako zaužijte občutno manj kalorij.

29.6.2015 ob 12:30

shutterstock_169259720.jpg

Hujšanje ob takšnih in drugačnih dietah je lahko prava muka. A ni potrebno, da je tako. Odvečne kilograme lahko hitro odpravite že zgolj, če se boste držali sledečih nasvetov, s pomočjo katerih boste na dan zaužili tudi do 500 kalorij manj.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

Za začetek, zajtrkujte jajca. Kuhana ali vmešana. Dva jajca vas bosta dodobra nasitila in tako boste čez dan z raznimi prigrizki zaužili do 400 kalorij manj. Če boste jajcem dodali še ovseno kašo z jagodičevjem, pa dodatnih 130 kalorij manj.

Pozabite na gazirane pijače. V treh decilitrih takšnih napitkov je dvesto kalorij. Zamenjajte jih torej z vodo in storite uslugo tako zdravju kot postavi.


Mična sicer ne mara besede dieta, saj zagovarja uživanje v življenju in hrani, brez odrekanja. Vsekakor pa spospodbujamo premišljeno uživanje hrane in skrb za telo. Da bo to še lažje, ne spreglejte teh dveh člankov:

shutterstock_109203383.jpg

Ne stradajte. In ne preskakujte obrokov! Teh naj bo pet na dan, od teh dva manjša: sadež, nekaj oreščkov, smouti, zelenjava in podobna, z vlakninami bogata in s kalorijami skopa hrana.

Spremenite obnašanje. Na nakupovanje hrane in na pripravo jedi začnite gledati kot na užitek in ne zgolj kot na obveznost. Med uro nakupovanja in nato še med uro kuhanja porabite 500 kalorij, sveža živila in doma pripravljene jedi pa so zdravju in postavi bolj prijazna, kot v naprej pripravljena hrana.

shutterstock_52393165.jpg

Loncev ne na mizo. Med obedom naj posoda, v kateri ste kuhali, počaka na štedilniku. Tako boste imeli večji nadzor nad tem, kolikokrat si naložite dodatek. Poleg tega si hrano nalagajte na manjše krožnike. Dokazano je, da se z njih poje do 25 odstotkov manj hrane, kot z večjih.

In za konec. Vedno jejte pri mizi. Ne stoje, ne mimogrede, ne za računalnikom in ne pred televizijo. Tako si boste za jed vzeli čas, pojedli resnično toliko, kot potrebujete ter hkrati uživali v okusih. Ob tem si privoščite še dovolj spanca (dokazano je, da utrujeni posegajo po nezdravi hrani), že po mesecu dni pa bo na vaši postavi opazna razlika. In to kar brez diete.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)