Zato se kljub dieti redite

Nočne izmene, dodatki prehrani in očitki so krivi za to, da dieta ne deluje.

25.3.2015 ob 2:00

shutterstock_187256237.jpg

Čeprav načeloma drži, da je telesna masa odvisna od tega, koliko kalorij zaužijemo in koliko jih potrošimo, ni vedno tako. Obstajajo namreč tudi manj znani dejavniki, ki vplivajo na to, ali izgubljamo ali pridobivamo kilograme. Poglejte si nekaj takšnih, ki so morda krivi, da se redite kljub dieti.

Aditivi v prehrani

Kemični dodatki za izboljšanje okusa, barve ali teksture predelane hrane v telesu lahko izzovejo metabolične spremembe: od padca odpornosti proti glukozi do debelosti. Strokovnjaki na ameriški univerzi Georgia so s svojimi raziskavami dokazali, da poškodujejo stene želodca, kar povzroči vnetje tega organa in presnovne težave.

Res je sicer, da bodo za nadaljnje izsledke, kako te snovi vplivajo na naše zdravje, potrebne dodatne raziskave, a vendar je primerno biti pozoren na deklaracije in se izogibati jedem z velikim deležem umetnih arom, barvil in konzervansov.

Nočne izmene

Znanstveniki z univerze v Koloradu so odkrili, da osebe, ki delajo v nočnih izmenah, v 24 urah potrošijo manj kalorij od tistih, ki ponoči spijo in delajo podnevi. Ta razlika lahko z leti privede do debelosti celo ob zmanjšanem vnosu kalorij s hrano. Na kratko: ko zmotimo naravni bioritem, se upočasni naš metabolizem.

Če torej delate tedaj, ko večina spi, ali potujete v drug časovni pas, jejte hrano, bogato z vlakninami, ki vas bo hitro nasitila in zadržala občutek sitosti, denimo svežo zelenjavo, sadje, stročnice, semena, pekoče paprike, in pijte veliko vode.

shutterstock_223389988.jpg

Predsodki

Težko je verjeti, a celo očitki redijo. Britanski strokovnjaki so izvedli raziskavo, katere izsledki so pokazali, da se osebe, ki dolgo poslušajo opazke na račun svoje teže, zaradi njih hitreje redijo, tisti pa, ki takšnih opazk niso deležni, hitreje in lažje hujšajo. Podobno so ugotovili v raziskavi v Kanadi, v njej pa so sodelovale zgolj poročene ženske.

Čeprav ne morete vplivati na to, kaj drugi mislijo o vas, lahko gradite svojo samozavest in se ne ozirate na opazke. Z meditacijo skušajte zmanjšati stres zaradi pritiskov okolice. Prav stres je namreč eden največjih krivcev za prenajedanje in s tem za kopičenje kilogramov.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)