Tri stvari, na katere pozabimo po vadbi

Preverite, če se to dogaja tudi vam.

14.3.2016 ob 11:00

shutterstock_162734318.jpg

Pridno obiskujete telovadnico ali pa se športu predajate v naravi ter upoštevate takšne in drugačne napotke za učinkovitejšo vadbo? A pomembni niso le tisti med njo, temveč tudi po njej.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Zlasti, kaj počnete prve pol ure po tem, ko končate z zadnjo vajo. Na kaj ne bi smeli pozabiti?

Raztezanje mišic do deset minut po vadbi

Prva stvar, ki bi jo morali narediti takoj po vadbi, so vaje za raztezanje mišic. Telo je potrebno sprostiti in umiriti, preden se mišice popolnoma ohladijo. Zato po intenzivnem treningu opravite pet minut blagih raztezalnih vaj, da bi se telo počasi vrnilo v stanje sproščenosti. Optimalen čas za takšno sproščanje, je največ deset minut po koncu treninga.

Preoblačenje v suho, čisto obleko

Po vadbi vso športno opremo, vključno s spodnjim perilom, zamenjajte s suhimi in čistimi oblačili, čeprav morda nimate časa za prho. V tem primeru telo zgolj obrišite s čisto brisačo. Ostanki znoja na oblačilih in telesu namreč spodbujajo rast bakteriji in glivic, kar na koži pusti neljube sledi. Vseeno je, ali se boste preoblekli pet ali deset minut po tem, ko se prenehate znojiti, vsekakor pa s tem ne čakajte več kot pol ure.

Obrok po vadbi

In zadnje, a ne najmanj pomembno: prvi obrok, s katerim boste telesu povrnili energijo, zaužijte od 45 do 60 minut po vadbi. Tako boste spodbudili obnovo mišic in telesu naslednjič omogočili še boljšo vzdržljivost. Če želite izgubiti kilograme, naj njegova vrednost ne presega 200 kalorij ter naj bo sestavljen iz enakega dela kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin. Če vaš cilj ni izguba kilogramov pač pa zgolj oblikovanje telesa, naj obrok vsebuje od 300 do 400 kalorij, razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami pa naj bo tri proti ena.

ploscice_skupaj.jpg

Mična predlaga Fructalove sadne ploščice Natura, ki so funkcionalni prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin in velikim sadnim deležem (kar 88 odstotkov sadja je v eni ploščici!). So brez dodanih sladkorjev, vsebujejo naravno prisotne sladkorje iz sadja. Sadne ploščice Fructal Natura so idealna izbira za vse, ki prisegajo na aktiven življenjski slog in skrbijo za svoje dobro počutje. Odlikuje jih prijeten, saden, kislo-sladek okus. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)