Polurna vadba za lažji boj s tobakom

S 30 minut zmerne vadbe na dan je lažje in učinkoviteje premagati nikotinsko odvisnost.

4.6.2015 ob 10:00

shutterstock_160303364.jpg

Norveški strokovnjaki so znanstveno dokazali nekaj, kar je sicer splošno že dolgo znano. In sicer, da fizično aktivne osebe živijo dlje od fizično neaktivnih. Raziskava je bila izvedena s pomočjo 6000 posameznikov, starejših od 73 let.

Profesor oddelka športne medicine Ingar Holm, ki je vodil raziskavo, je še enkrat poudaril številne prednosti vadbe: "Dokazali smo, da že zgolj pol ure vadbe dnevno znatno izboljšuje zdravje in bi jo zato moral v svoj vsakdan umestiti vsak. Vsakodnevna blaga aktivnost, kot sta denimo kolesarjenje ali hoja, krepi mišice, zagotavlja vitalnost, podaljšuje življenje ter je pomembna za vse, ne glede na njihovo težo."

shutterstock_231534238.jpg

Še ena korist

Prav tako je vadba lahko v veliko pomoč kadilcem, ki se želijo otresti te grde navade. Osebe, ki vadijo vsaj pol ure dnevno, imajo dvakrat večje možnosti, da bodo prenehale kaditi v primerjavi s tistimi, ki so fizično neaktivne.

shutterstock_234590203.jpg

Norveški znanstveniki so omenjeno dokazali z raziskavo, v kateri do prostovoljce izpostavili vsakodnevni fizični aktivnosti, večina pa jih je prav s pomočjo telovadbe prenehala kaditi, saj so ob gibanju na cigarete pozabili, neposredno po vadbi pa so do njih čutili odpor. Strokovnjaki zato verjamejo, da bi bilo telovadbo mogoče uporabiti kot klinično preverjeno metodo za odvajanje od kajenja.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)