Metoda teka, ki vzame manj časa, a pokuri veliko več!

Če vam dnevi preprosto ne dopuščajo 45-minutne rekreacije, se lotite krajše, a učinkovitejše.

2.12.2015 ob 8:40

shutterstock_235300924.jpg

Pred kratkim smo vas navdušili z vadbo, ki vzame le štiri minute, tabato, zdaj pa vam obljubljamo, da vam lahko tudi tek vzame precej manj časa. Če imate radi lahkoten tek v naravi in uživate v takšnem polnjenju baterij, vas pri tem zelo spodbujamo in ploskamo! Pridno nadaljujte, saj s tem za svoje duševno in fizično zdravje naredite zelo veliko.

Kadar pa vam čas tega preprosto ne dopušča, se lotite metode teka, ki vam bo vzela maksimalno 15 minut in bo poskrbela za to, da boste pokurili veliko več kalorij; tudi po tem, ko boste z vadbo že zaključili!


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kot pri tabati gre tudi pri tem za visoko intenzivni intervalni trening, ki zajema manjše, a zelo intenzivne intervale, ki pa jim sledijo intervali počitka, oziroma mirovanja. Mična predlaga trening 30:30, kar pomeni 30 aktivnih sekund dela (v našem primeru šprinta) in 30 sekund počitka (hoje ali mirovanja). Seveda lahko tudi tukaj tek nadomestite z drugimi oblikami kardio vadbe: preskakovanje kolebnice, kolesarjenje, plavanje, ...

30 intenzivnih sekund zelo utrudi, zato je naslednjih 30 sekund namenjenih počitku ali lovljenju sape.

Kako je videti takšen tek

Prvo pravilo je, da si nastavite štoparico, saj je takšen trening zelo težko izvajati s štetjem v glavi. Najprej se ogrejte s počasnim tekom in raztezanjem, nato pa akcija! Najprej je na vrsti 30 sekund šprinta, takoj zatem pa 30 sekund počitka. To ponovite desetkrat, lahko pa tudi večkrat!

Zelo pomembno je, da v tistih 30 sekundah šprinta daste vse od sebe. Aktivnih 30 sekund mora biti tako intenzivnih, da med 30 sekundami počitka komaj govorite. Nato nadaljujete s treningom in vztrajate do konca.

Visoko intenzivni intervalni trening teka boste morda najlažje izvajali na tekaški stezi.

Zunaj ali notri

Takšen trening lahko izvajate v naravi, na ravnini. Če pa vam pozimi aktivnosti zunaj ne dišijo, se lahko takšnega teka lotite tudi na tekaški stezi. Hitrost namestite na izjemno hitro - takšno, ki omogoča šprintanje - ko pa pride na vrsto počitek, se z rokami oprite na stezo in previdno z razkorakom skočite na rob steze. Pri tem bodite zelo previdni, da ne padete in se poškodujete. Ko se 30 sekund počitka izteče, se z rokami spet oprite na stezo in previdno skočite nazaj na trak.

Spremenite intervale

Začetniki lahko intervale teka skrajšate in podaljšate intervale počitka (denimo 10:50 ali 20:40), tisti, ki pa ste že fit in potrebujete izziv, povečajte intervale teka in skrajšajte intervale počitka (denimo 40:20).

Naj zima ne bo razlog za lenarjenje.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)