Hrana, ki preprečuje prenažiranje

Za napade lakote ni krivo pomanjkanje volje, ampak nenadzorovan nenadzorovan hormonski odziv.

22.10.2015 ob 10:00

shutterstock_279523388.jpg

Je močna volja dovolj, da premagamo lakoto in shujšamo? Ko nas stisne, je to nekako tako, kakor če bi se lotili enote vojaških specialcev z zobotrebcem. A kot ugotavlja raziskava Univerze Rutgers v New Jerseyju, je lahko za prenažiranje, še posebno z mastno hrano, kriv nenadzorovan hormonski odziv, ki ga sproži neravnovesje v možganih, in ne pomanjkanje volje. Laboratorijski poskusi so pokazali, da so miši, ki so jim znižali raven hormona GLP 1 v možganih, začele pretirano jesti, zlasti hrano z visoko vsebnostjo maščob. "To se je dogajalo v predelih možganov, ki nadzirajo tudi drugo odvisnostno vedenje, kot je odvisnost od alkohola, mamil ali nikotina," so zapisali avtorji študije.

Če smo se torej vznemirjali zaradi pomanjkanja trdne volje, si lahko nekoliko odpustimo. Možni način, kako se spopasti s prenažiranjem, je ta, da imamo pri roki "strateško hrano", ki bo pomagala zatreti lakoto in zadovoljiti možgane, kakor pravijo v uredništvu revije Eat This, Not That! (Jejte to, ne tistega!), še preden se prebijemo skozi celo banjico sladoleda.

Zeleni čaj pomaga zmanjševati obseg trebuha.

Od zelenega čaja do stročnic

Več telesne maščobe imamo, težje nadziramo apetit, pravijo raziskovalci z Univerze v Floridi. A maščobne obloge okoli trebuha lahko napademo z zelenim čajem. Ljudje, ki so dvanajst tednov vsak dan spili od štiri do pet skodelic, so v povprečju izgubili kilogram več kakor tisti, ki tega niso storili. Katekini, ki jih vsebuje ta topli napitek, spodbujajo sproščanje maščob iz maščobnih celic, in to še posebno okoli trebuha, poleg tega pa v jetrih pospešijo presnovo teh maščob v energijo.

Namesto popoldanskega prigrizka si lahko privoščimo skodelico kave, pri čemer je najboljši kapučino. Penasta pijača (in hrana) lahko namreč zmanjša občutek lakote. Kdor je bolj občutljiv za kofein, si lahko pomaga tudi s (nesoljeno in nemastno, seveda) pokovko.

Penasti kapučino daje občutek sitosti.

S pomočjo stročnic, kot so fižol, čičerika, leča in grah, se prav tako lahko izognemo brskanju po kuhinji za prigrizkom. Raziskovalci, ki so ugotovitve objavili v strokovni reviji Obesity, so ugotovili, da so se tisti, ki so na dan zaužili od tri četrt do ene skodelice stročnic, počutili za 31 odstotkov bolj site. Še bolje je, če stročnice, bogate z beljakovinami, kombiniramo z zelenjavo, ki vsebuje veliko vlaknin. Humus (namaz iz čičerike) je lahko v kombinaciji z grahom v strokih, korenjem ali zeleno več kot primeren prigrizek z malo kalorijami.

Čeprav bi se marsikomu zdelo kontraproduktivno, da bi se proti želji po hrani boril z maščobami, pa lahko zmerne količine enkrat nenasičenih maščob, ki so v oljčnem olju, avokadu in oreščkih, odženejo lakoto, saj uravnavajo hormone lakote. Kakor je pokazala študija, objavljena v reviji Nutrition Journal, tisti, ki so pri kosilu jedli tudi svež avokado, še nekaj ur po obroku niso čutili želje po hrani.

Sveži avokado lahko zmanjša občutek lakote.

Za boljšo voljo

Pri boju z lakoto je še kako pomembna dobra volja. Grški jogurt vsebuje veliko več kalcija kakor mleko ali navadni jogurt, kar je dobro tudi za razpoloženje. Kalcij spodbuja sproščanje nevrotransmiterjev v možganih, ki skrbijo za dobro voljo. Če ne dobimo dovolj kalcija, se poleg drugih težav lahko pojavijo še anksioznost, depresija, razdražljivost, motnje v spominu in upočasnjeno razmišljanje. Grški jogurt vsebuje tudi veliko beljakovin, zaradi česar je resnično odličen nizkokalorični prigrizek.

Skodelica toplega mleka velja kot zdravilo proti nespečnosti, a v resnici lahko zadevo še poslabša, saj beljakovine v njem povečajo budnost. Poleg tega maščobe v polnomastnem mleku upočasnjujejo prebavo, zaradi česar je tudi spanec bolj nemiren. Namesto tega je kakšno uro pred spanjem priporočljivejša na vročem zraku pečena pokovka: ogljikovi hidrati bodo sprožili nastajanje serotonina, nevrotransmiterja, ki nas sprošča in poskrbi za dober spanec.

V bananah se skriva koristni odporni škrob.

Kdor se proti stresu bori s hrano, naj raje seže po bananah. Raziskave so nakazale, da je eden od možnih vzrokov za depresijo tudi neravnovesje črevesnih bakterij, kajti kar 95 odstotkov serotonina je prav v prebavilih. Banane odlično poskrbijo za ravnovesje prebave, saj vsebujejo veliko vrst odpornega škroba, ki ob zaužitju daje občutek sitosti in prepreči napade lakote. Zato za malico v službi ni slabo pojesti kakšne.

Avtor: S. I.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)