10.7.2015 ob 12:30
Huda vročina je vsaj za nekaj časa popustila, a poletje je dolgo in nedvomno bodo še dnevi, ko se bomo tako ali drugače skušali ohladiti. To je mogoče tudi s primerno prehrano. Napačen izbor živil namreč občutke vročine še okrepi, pravi pa jih na drugi strani omili.
Takšna in drugačna
Glede na energijske značilnosti in vpliv na segrevanje oziroma hlajenje telesa lahko živila razdelimo v tri kategorije: tista, ki ga hladijo, ona, ki ga segrevajo ter lahko privedejo do pregrevanja, rdečega obraza, glavobola, hitrega bitja srca, temnega urina in pretiranega izločanja želodčne kisline, in na nevtralna živila. Poglejte torej, kaj je poleti priporočljivo in kaj odsvetovano jesti.
Še več o poletni prehrani:
Odsvetovano
Sladkor, začimbe, kofein, alkohol. Vse to so živila, pod vplivom katerih se telo segreva, česar pa poleti res ne potrebujete.
Živila, ki hladijo
Nevtralna živila
Hrana, ki hladi, ni primerna za osebe, ki imajo pogosto hladne okončine, drisko, bolečine v želodcu in tiste, ki so velikokrat brez energije. Če ste med njimi tudi sami, raje v izjemno vročih dneh posegajte po nevtralnih živilih.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar